Mangfoldig liste over bøker for 13-åringer

Som 13-åring vil unge tenåringer sjelden at foreldrene deres skal plukke ut bøkene sine for dem. Det er greit, men hvis du synes barnet ditt leser mindre, foreslår jeg at du legger igjen noen av disse fristende bøkene for 13-åringer rundt huset på iøynefallende steder. Men pass opp! Ikke si et ord om bøkene, for ikke de unge tror foreldrene deres presser dem til å lese! Men hvilke bøker bør du se etter på ditt hemmelige oppdrag? Som jeg sa i min 8. klasse leseliste , det er en ekstremt vanskelig alder! 13-åringer er ikke opptatt av bøker om 11-åringer, men de er kanskje ikke klare til å lese de mer seriøse og modne titlene i YA-hyllene.Gode ​​bøker for 13 åringer

Denne boklisten for 13-åringer inkluderer en rekke sjangre: fantasy, realisme, historisk fiksjon og mer. Jeg har også gjort et forsøk på å inkludere titler med et mangfold av karakterer ( Jeg jobber med en saklitteraturliste for tenåringer - følg med! ) Hvis tenåringen din elsker å få anbefalinger fra deg, kan du i det hele tatt gi denne listen til dem og sende dem til biblioteket. Hvis det er behov for mer subtile forslag, kan du gjøre magien din ved å la disse forskjellige bøkene være spredt som jeg foreslo ovenfor! (Merk: bokomslag og titler er tilknyttede lenker.)Glad lesning!


Nattdagboken av Veera Hiranandani. Jeg kunne ikke legge fra meg denne boka! Nisha og tvillingbroren hennes er halv-muslimske, halvindu-søsken som bor sammen med faren i India rett før partisjonstiden. Når ordet kommer om at byen deres skal bli en del av den nye pakistanske staten, må Nisha, hennes bror, hennes hinduiske far og bestemor gjøre den opprivende og farlige reisen til den indiske grensen. Hvert kapittel er en oppføring i Nishas dagbok mens hun etterlater sitt komfortable liv og sliter med sine egne spørsmål om identitet. Sterkt anbefalt!1. april stjernetegn


Glidebryter av Pete Hautman. Da David ved et uhell belaster $ 2000 kredittkortet til moren sin, lager han en plan for å få pengene ved å vinne en konkurranse om spising av pizza. Mellom å forberede magen til konkurransen og ta vare på sin nevrotypiske bror Mal, må David også finne ut hvor han står når de to beste vennene hans befinner seg i et forhold. Denne boka har mye latter, men er også en meningsfull lesning, og mange 13-åringer vil forstå Davids kamp med venner og familie.


De utenforstående av S. E. Hinton. Jeg har faktisk ikke lest denne klassikeren siden jeg var tenåring, men sønnen min tok den med hjem som en oppgave for skolen og leste den omtrent 10 eller 12 ganger! En venninne av meg sa at 13-åringen hennes kalte den sin favorittbok! Ponyboy bor sammen med og stoler på sine to brødre, Sodapop og Darry, i en verden delt på sosial klasse. Brødrene stilles mot 'Socs', barna i overklassen, og etter at Ponyboy er slått opp, øker spenningen og slutter i en tragedie.


Attentatet på Brangwain Spurge av M.T. Anderson og Eugene Yelchin. Jeg elsket denne herlig rare romanen som blir fortalt i både tekstkapitler og illustrerte kapitler. Spurge er en alvehistoriker som sendes på hemmelig spionoppdrag til nissenes land der han blir hos læreren Werfel, som er fast bestemt på å vise ham stor gjestfrihet. Det Brangwain Spurge ikke vet er at han blir brukt av Elfland spymaster som har til hensikt å myrde nissen. Spymasterens planer blir avslørt i brev til kongen, ispedd kapitlene. Når hendelsene utspiller seg, må Spurge og Werfel samarbeide for å sikre sin egen overlevelse, og leserne må tenke på temaene politisk ideologi, misforståelse, regjeringspropaganda og blind troskap. Men ikke å bekymre deg, slapstick-komedie og quirky humor er også høyt på agendaen.
Krystallbåndet av Celeste Lim. Dette er et eksempel på en bok som har anbefalt lesealder som er for lav for emnet. Jeg lyttet til lydboken og ble forelsket i hovedpersonen. Forlaget anbefaler det i alderen 8 og oppover, men etter å ha lyttet til det, foreslår jeg alderen 10 og oppover, og det er perfekt for alderen 12-14, selv om hovedpersonen er tolv. I middelalderens Kina har Li Jing et vanskelig liv. Hennes fattige familie selger henne til en familie som har til hensikt å gifte seg med sin småbarnssønn, og hun går for å bo hos sine nye svigerforeldre som viser seg å være grusomme og behandler henne som en slave. Når hun nekter å underkaste seg dem, selger de henne til et hus for kurtisaner, men hun rømmer og drar på reise for å finne tilflukt. Li Jing er en voldsom sterk jentekarakter som i økende grad får tillit til seg selv og tar kontroll over sin egen skjebne.


Flyktning av Alan Gratz. Denne rørende boka forteller tre historier. Josef er en jødisk flyktning fra nazi-Tyskland; Isabel og hennes familie prøver å unnslippe Castros Cuba i 1994; og i 2015 løper Mahmouds familie fra krigsherjet Syria. Den vekslende fortellingen trekker paralleller mellom alle tre reiser med en slutt som bringer de tre historiene sammen. Jeg syntes denne boken var gripende, og den er en betimelig bok som gir 13-åringen din å lese.


Mai dag av Karen Harrington er en flott bok for 13-åringer. Da han kom hjem fra sin onkels grav på Arlington nasjonale kirkegård, er Wayne og hans alenemor i en forferdelig flyulykke. Begge overlever, men Wayne får en skade som gjør at han ikke kan snakke i flere måneder. I løpet av den tiden flytter hans tidligere drill-sersjant bestefar sammen med dem. Plutselig blir Waynes verden snudd på hodet. Kjæresten hans blir bare hos ham av synd, bestefaren er syk, men vil ikke snakke om det, og han søker forgjeves etter det amerikanske flagget fra sin onkels kiste som gikk tapt under krasjet. Men Wayne møter en ny venn som hjelper ham gjennom det hele, og han kommer til å forstå sin egen ganske lei unnskyldning for en far litt bedre.


Harbour Me av Jacqueline Woodson. Seks forskjellige barn er satt sammen i et rom på skolen som et sted hvor de kan snakke om problemene de står overfor i livet. Byrdene deres er like forskjellige som bakgrunnen; fengsling, raseprofilering, mulig utvisning er bare noen få av emnene ungdomsskolene trenger og vil snakke om med hverandre. Woodsons prosa er nydelig, nesten poetisk, og leseren vil ta seg av alle tenårene når de forteller historiene sine.


Tog jeg kjører av Paul Mosier. Dette er ikke en lang bok, men den tar for seg et vanskelig tema for barna å snakke om. 13 år gamle Rydr er på et tog fra California til Chicago. Hun blir sendt for å bo hos en eldre onkel hun aldri har møtt fordi bestemoren nylig har gått bort. Flere år tidligere mistet Rydr moren på grunn av narkotikamisbruk. På toget overvåkes Rydr av Dorothy, en Amtrak-eskorte. Rydrs påstand hjelper henne med å få flere viktige og livreddende vennskap på togturen. Selv om emnet for boka er tøft, er det fortsatt en positiv historie og en flott bok å legge i hendene på tenåringen din, som kanskje ikke vil ha en heftig tome å lese.

engel nummer 319


Ingensteds gutt av Katherine Marsh er en annen bok jeg ikke kunne legge ned. 13 år gamle Max er en amerikansk gutt hvis familie har kommet til å bo i et år i Brussel. Max er lei seg over at han må gjenta en karakter og gå på en fransktalende skole. Ahmed, en 14 år gammel syrisk flyktning er skilt fra faren sin på vannet til Hellas. Han er i stand til å ta seg til Belgia og gjemmer seg i Max kjeller. Da Max oppdager ham, blir de to venner og klekker ut en plan for å hjelpe Ahmed med å komme seg ut i verden igjen. En betimelig, sensitiv bok om vennskap, familie og å ta ansvaret for ens liv.


Ingen fast adresse av Susin Nielsen. Felix Knutsson bor i Canada med sin alenemor, men når bestemoren hans dør og moren til Felix ikke kan holde ting sammen, begynner de å leve ut av varebilen sin. Felix, som er to-rasen, har en evne til fakta og gjør det til et populært quiz-show. Til slutt finner Felix og moren den hjelpen de trenger fra venner og et flyktningpar som forstår deres situasjon. Til tross for temaene fattigdom, psykisk sykdom og foreldres utilstrekkelighet, er Felix-fortellingen faktisk ganske morsom, og dette var en hyggelig bok å lese.


Shadow on the Mountain av Margi Preus. Hvis 13-åringen din liker historisk fiksjon, gi dem hvilken som helst bok av Margi Preus! I denne fortellingen, basert på de virkelige livserfaringene til en norsk tenåring, blir 14 år gamle Espen et verdifullt medlem av den norske motstanden under den nazistiske okkupasjonen. I løpet av noen år må han navigere i det daglige livet til en tenåring i Norge med stresset om å finne ut hvem han kan stole på, så vel som den første kjærlighetens røre. Veldig spennende!


The Dust Book: La Belle Sauvage av Phillip Pullman. Dette er prequellen til Pullmans His Dark Materials-serie ( Det gyldne kompasset osv.), men selv om barnet ditt ikke har lest den boken, vil denne stå alene. Malcolm Polstead bor i Oxford og er mistenksom overfor den nye ordenen rundt seg. Når babyen Lyra (heltinnen til Det gyldne kompasset ) kommer til å bo i nabolagsprioriet, Malcoms eventyr tar virkelig fart. Denne boka er like god som den originale trilogien!


The Epic Fail of Arturo Zamora av Pablo Cartaya. 13 år gamle Arturo jobber deltid i familiens kubanske restaurant. Men så vil en sketchy landutvikler, Pipo, kjøpe tomten ved siden av og overbevise byen om å la ham utvikle et stort prosjekt uten plass til restauranten. Arturo jobber med hjelp av venninnen Carmen for å undergrave Pipos plot. Jeg elsket måten Arturo finner inspirasjon til å kjempe mot den gode kampen fra poesien til den kubanske poeten José Martí, så vel som gamle brev skrevet av bestefaren. Enhver tenåring vil le høyt av Arturos narrestreker.

kulturell eller språklig gruppeidentitet


Huset med kyllingben av Sophie Anderson. Marinka kommer opp på 13-årsdagen, og selv om hun vet at hun er bestemt til å bli den neste Yaga, er hun bitter og ønsker friheten til å velge sin egen skjebne. Hun liker ikke det ensomme, nomadelivet hun bor sammen med bestemoren, og hjelper til med å føre de døde gjennom porten inn i etterlivet. Når hun en dag vandrer for langt borte fra huset sitt, lærer hun seg en livsforandrende hemmelighet om hennes eksistens, men når bestemor reiser gjennom porten for å hjelpe en sjel og ikke kommer tilbake, må Marinka finne ut hvordan hun både kan kontrollere og fylle henne egen skjebne. Jeg elsket denne oppfinnsomme nye og oppløftende tolkningen av det slaviske Baba Yaga-folkeeventyret der bryter formen til Yaga som skurk.

Flere boklister for 13-åringer:

Del Med Vennene Dine: