Finn Ut Antall Engel

Hvordan og hvorfor du kan forbedre dine kritiske tenkningsevner (de beste eksperttipsene)

Hvis du leser dette, er du heldig som lever i informasjonsalderen. For hvert øyeblikk som glir forbi, går datamengder gjennom store informasjonskanaler, inkludert trykte, elektroniske og sosiale medier.

Alle har noe å si om alt som skjer i verden rundt seg, inkludert ting som er helt utenfor deres kunnskap og erfaring.

For eksempel, hvis du gjorde en randomisert undersøkelse på gata om tilstanden til det globale økonomiske systemet, vil du motta alle slags tilbakemeldinger. Noen av disse synspunktene kan være logiske og rimelige, mens andre kan være direkte bisarre.morsomme innendørsaktiviteter med småbarn

Det påhviler deg, lytteren, å sile gjennom motstridende informasjon og konkurrerende interesser for å komme fram til sannheten. Men hvordan skal du gjøre det? Hvordan skiller du mellom persepsjon og virkelighet i en verden der sannheten er mer unnvikende enn en villkatt?

Svaret ligger i kritisk tenkning. I dette innlegget skal vi presentere en omfattende veiledning om hva kritisk tenkning er, hvorfor du trenger det, og hva du kan gjøre for å forbedre dine kritiske tenkningskunnskaper.

Innholdsfortegnelse

Hva er kritisk tenking

hvordan du kan forbedre tankegangen

Kritisk tenkning refererer til bevisst og systematisk behandling av informasjon i et forsøk på å komme fram til en best mulig løsning på et problem. Kritisk tenking er egentlig det motsatte av vanlig tenkning.

Fra denne definisjonen er det tydelig at kunsten å kritisk tenke går langt utover å oppdage falske nyheter. Du må også sile gjennom informasjonen, analysere ulike meninger og komme frem til en avgjørelse eller løsning som er saklig, passende eller praktisk.

En kritisk tenker svarer ikke på spørsmål med et flatt 'ja' eller 'nei'. I stedet går de et hakk høyere ved å sikkerhetskopiere sine meninger med troverdige argumenter og motargumenter.

For å tenke kritisk, må du konseptualisere, analysere, syntetisere og evaluere et stykke informasjon. Det er ulike sannsynlige kilder til informasjon for en kritisk tenker, inkludert:

 • Kommunikasjon
 • Observasjon
 • Erfaring
 • Speilbilde
 • Argumentasjon

hvordan du kan forbedre tankegangen

Til slutt må den kritiske tenkeprosessen tjene ett eller flere av følgende formål:

 • Bestem handlingen din
 • Veiled din tro
 • Løse et problem
 • Forstå en situasjon bedre

Fordeler med kritisk tenking

hvordan du kan forbedre tankegangen

Den første fordelen med kritisk tenking er at den lar deg stille klare og relevante spørsmål. På den måten kan et problem løses innen den minste kostnad av tid.

Kritiske tenkere er også i stand til å samle informasjon metodisk og nøyaktig, noe som hjelper dem med å sile gjennom datamengder mye raskere og lete etter den mest avgjørende informasjonen å analysere.

Følgende er noen ekstra fordeler med kritisk tenkning:

 • Det fremmer den progressive utviklingen av ditt sinn
 • Det gjør at du kan ta vanskelige beslutninger
 • En kritisk tenker er vanskelig å manipulere
 • Det forbedrer kommunikasjonsferdighetene dine
 • Det gjør deg mer ansatt

Hvordan tenke kritisk

Når du har undersøkt de mulige fordelene med kritisk tenkning, lurer du sannsynligvis på hvordan du kan mestre og dyktige på denne kunsten. Følgende er noen av de beste eksperttipsene som kan hjelpe deg med å bli en kritisk tenker.

1. Still grunnleggende spørsmål

hvordan du kan forbedre tankegangen

Som kritisk tenker må du alltid begynne med å undersøke de mest grunnleggende elementene i en situasjon, mening eller informasjon. Og det vil kreve at du stiller noen åpenbare og grunnleggende spørsmål.

For eksempel, hvis økonomien din noen gang er i alvorlig trengsel til tross for at du er bevoktet i dine utgifter, vil du kanskje stille spørsmål som;

 • Lever jeg over mitt middel?
 • Er det noen skjulte utgifter i det månedlige budsjettet?
 • Er dette den beste jobben for meg?

Konvensjonen er å skrive ned alle spørsmålene og analysere hver av dem separat. Grunnleggende spørsmål hjelper deg med å utelukke muligheter mye raskere og ha en klar tankeprosess under problemløsing.

2. Ikke undervurder noe

hvordan du kan forbedre tankegangen

Når du prøver å løse et problem, er den alvorligste feilen du noen gang kan gjøre å ta ting til pålydende.

Som en kritisk tenker bør du ikke være en slave av tradisjon eller konvensjon, og du bør heller ikke lett kastes over av folkemeningen. I stedet må du evaluere alle opplysningene du hører og leser, og deretter avgjøre om handlingen du skal gjøre er best under de spesifikke omstendighetene.

Det spiller ingen rolle om en idé er godkjent av flertallet, eller om den er sanksjonert av den mest kunnskapsrike, kompetente og erfarne klikken i en organisasjon; alltid vurdere muligheten for at alle disse menneskene kan ha feil.

3. Vurder motivet

hvordan du kan forbedre tankegangen

Nå skal jeg forklare betydningen av å alltid undersøke motivet til en handling som illustrasjon.

Et selskap, som vi vil referere til som XYZ, uttrykte sin intensjon om å heve prisen på et 800 g brød fra $ 0,5 til $ 0,6. Som forventet passet ikke kundene godt, og til tross for XYZs forsøk på å rettferdiggjøre beslutningen, hadde ingen noe av det.

Men dette selskapet hadde betydelig kontroll over markedsandelen, så det visste at det til slutt ville vinne uansett. To måneder senere kunngjorde XYZ at de hadde vurdert sin beslutning på nytt, og faktisk ville redusere kostnadene for brød til $ 0,45.

Alle var lykkelige, men avtalen var for god til å være sant. Så en person bestemte seg for å undersøke dette trekket og oppdaget at XYZ i stedet hadde redusert vekten av brødet deres fra de opprinnelige 800g til 650g. Gjett hvem den fyren var? En kritisk tenker.

4. Del dine synspunkter og problemer

hvordan du kan forbedre tankegangen

Dette er en no-brainer. Ingen mennesker er en øy, og ingen har monopol på kunnskap heller. De Argumenterende fornuftsteori bemerker at fornuften fungerer bra når den utsettes for offentlig debatt i motsetning til når den er begrenset til en person.

stigende tegnvekt

Faktisk ble mange av verdens mest komplekse problemer løst da folk kom sammen. Så ikke vær redd for å dele dine synspunkter og problemer med andre.

5. Ikke legg ditt rykte til din beslutning

hvordan du kan forbedre tankegangen

Vi frykter alle forandring, det er gitt. Så mens du prøver å løse et problem, kan du frykte mulighetene for å avdekke informasjon som kan true ditt rykte eller grunnleggende tro. Gammel tro har en måte å feste oss hardnakket på, og det kan aldri være lett å bryte dem selv når det kommer nye bevis.

Men som en kritisk tenker er ditt viktigste oppdrag å komme til det faktum, ikke å mate egoet ditt eller beskytte ditt personlige merke. Det understreker viktigheten av å nærme seg enhver situasjon med en balansert holdning og en objektiv tankegang.

6. Juster perspektivet ditt

hvordan du kan forbedre tankegangen

Dette punktet knytter seg tett til det vi nettopp har fremhevet. Vi har alle skjevheter. Vi utvikler ulike meninger om oss selv og andre, basert på det som har blitt matet til oss rett fra vuggen. Og i likhet med tro og vaner, er det vanskelig å bryte skjevheter.

For eksempel er det lett å overføre en kvalifisert og erfaren jobbsøker bare på grunn av deres funksjonshemning, selv når det er åpenbart at deres situasjon aldri kan være til hinder for tjenesteleveransen.

Eksperter mener at du bare kan mestre kunsten å kritisk tenke ved å skifte perspektiv på situasjoner, mennesker og problemer. Og for å gjøre det, bør du bruke tid på å lese litteratur om hvordan skjevheter fungerer.

7. Tenk omvendt

hvordan du kan forbedre tankegangen

Ingenting fanger begrepet omvendt tenking enn uttrykket 'kylling-egg-situasjon'. Å tenke omvendt er en måte å introdusere nyere dimensjoner til et problem. I stedet for å se på effekten som en årsak, hvorfor ikke vurdere den omvendte muligheten?

Nå kan du bli fristet til å tro at du mistet jobben fordi lederen hater deg så mye. Men hva om du gjorde noe som forårsaket selskapet veldig store tap som noen ansatte måtte permitteres?

Omvendt tenkning kan ikke alltid føre til en umiddelbar løsning. Imidlertid får det dine kreative juice til å strømme og gjør det mulig for deg å komme med løsninger uten problemer.

8. Bryt det ned

hvordan du kan forbedre tankegangen

Når du begynner å løse et problem, vil du alltid ha øynene rettet mot det større bildet. Det er helt greit. Men for å komme til den endelige avgjørelsen, må du dele problemet opp i mindre, håndterbare deler.

Om noe, kan et spørsmål som krever kritisk tenkning aldri løses på en gang. Etter å ha brutt den, begynn med å løse de enkleste delene av den. Å gjøre det vil gi deg litt innflytelse når det gjelder å analysere de mer komplekse aspektene av problemet.

Kritisk tenking er en av de mest ettertraktede ferdighetene. Det hjelper oss ikke bare å finne sannheten fra et hav av motstridende informasjon, men gjør det også mulig for oss å nærme oss spørsmål mer objektivt.

Og i en verden der rekrutterere er mer interessert i praktiske ferdigheter, kan kritisk tenking gi deg en jobb som ellers ville ha krevd ekstra insentiver.

Del Med Vennene Dine: