Finn Ut Antall Engel

Pourquoi Tales: Historier som lærer hvordan det ble å være

Jeg tenkte aldri mye på pourquoi-fortellinger før jeg begynte å lese dem for sønnene mine og ble slått av hvor interesserte barna var i historiene sammenlignet med den gjennomsnittlige bildebokhistorien. Det er helt klart en grunn til at disse historiene er så tidløse. Denne listen over pourquoi-historier for barn er noen av våre favorittbildebøker!

Pourquoi historier bildebøker for barn

Hva er en Why Tale?

Hvorfor er det franske ordet for Hvorfor . En pourquoi-fortelling er en fortelling som forklarer opprinnelsen til noe. Hvordan fikk tigeren stripene sine? Hvorfor er solen og månen på himmelen? Hvorfor har en elefant så store ører? Pourquoi-historier er vanlige i de fleste kulturer, og hvis du leser mye av folkeeventyr ( som vi gjør! ) vil du bli kjent med mange forskjellige pourquoi-historier.

Best av alt, pourquoi-historier får barna til å tenke og snakke. Jeg har funnet ut at min yngste sønn, spesielt, elsker å kommentere muligheten eller usannsynligheten for hvordan det kom til å bli forklaringer.De fleste pourquoi-historier har en tendens til å ha visse elementer til felles. Når barna dine har identifisert disse egenskapene, kan du bruke dem som snakkepunkter. ( Bonus: min venn Jodie har et flott innlegg og en sjekkliste for hvordan du kan snakke med barna dine om bøker )

Elementene i hvorfor historien inkluderer:

  1. Verdens tilstand før endringen som skal komme. For eksempel: en tiger uten striper.
  2. Et problem som trenger en løsning. Tigeren er forfengelig og ønsker å stjele menneskers visdom for seg selv.
  3. En rettferdig slutt. Den stolte tigerens nye striper er en straff for å ville være noe han ikke er. Historiene ender ofte med ordene, 'Og det er slik [tigeren fikk stripene sine ...'. '
vinhøst, tiger, illustrasjon

Etter at du har lest noen av disse pourquoi-bildebøkene, vil barna dine helt sikkert ønske å komme med sine egne forklaringer på fenomener i den naturlige verden!

morsomme matematikkbøker for ungdomsskolen

Sideanmerkning: Jeg ønsket å inkludere så mange #OwnVoices-forfattere som mulig, men vær oppmerksom på at ikke alle disse titlene er #OwnVoices.

Merk: Dette innlegget inneholder tilknyttede lenker som kan tjene provisjon.

Native American Why Tales


Hvordan jordegern fikk stripene sine

av Joseph Bruchac & James Bruchac

Amazon | Indiebound

Bragging Bear og Teasing Squirrel har en konkurranse. Bear insisterer på at han kan be solen ikke stige om morgenen, og ekorn insisterer på at han ikke kan. Når solen stiger opp og bjørnen ser dum ut foran de andre dyrene, tar han ut sin ydmykelse på ekorn og forvandler ham til en jordekorn med de skarpe klørne. Moralen: verken skryten eller teaseren vinner til slutt.


Rabbit’s Snow Dance

av Joseph Bruchac & James Bruchac

Amazon | Indiebound

Kanin utfører snødansen så mange ganger at snøen faller til den dekker trærne. Dessverre for Rabbit, fører dette til et lite uhell som nå forklarer hvorfor halen ikke lenger er saftig lang. Du vil kunne finne enda flere indianere folkeeventyr av Bruchac, som f.eks De første jordbærene , som forklarer hvordan jordbær ble til ( og takk og lov de gjorde! ).


How Raven Got His Crooked Nose: An Alaskan Dena’ina Fable

gjenfortalt av Barbara J. Atwater & Ethan J. Atwater

Amazon | Indiebound

En bestemor forteller igjen en tradisjonell advarsel om ravnen, Chulyen. En morgen oppdager trickster-ravnen Chulyen at nesen mangler. En gammel kvinne har brukt den som et verktøy og har fått den til å bli bøyd. Han forvandler seg til et menneske, og prøver å finne og feste nesen på nytt, men klarer ikke å gjøre det før den magiske transformasjonen blekner og sitter fast med den skjeve nesen for alltid. Jeg elsker måten Dena'ina-ord blir brukt gjennom hele teksten, samt hvordan forfatterne innlemmer fakta om Dena'ina-kulturen. Ytterligere informasjon tilbys i ordlisten.


Hvorfor historier fra Afrika

Head, Body, Legs: A Story from Liberia

av Won-Ldy Pan og Margaret H. Lippert

Amazon | Indiebound

I ganske lang tid var min yngste sønn helt opptatt av denne boka. Denne fortellingen om hvordan menneskekroppen ble til i sin form i dag er også en historie om viktigheten av samarbeid og besluttsomhet. Forfatteren Won-Ldy Paye har flere andre bøker baserte folkeeventyr fra Dan-folket i Liberia.


Why Mosquitoes Buzz in People’s Ears

av Verna Aardema

Amazon | Indiebound

Dette er en bok jeg husker levende fra barndommen min. Når en mygg forteller en høy historie til en øgle, setter han i gang en kjede av hendelser som har tragiske konsekvenser. En fantastisk illustrert historie om konsekvensene av å lyve. Opprinnelig utgitt i 1975, vil denne Caldecott-prisboken nytes av hvert barn.


Hvorfor solen og månen lever på himmelen

av Elphinstone Dayrell

Amazon | Indiebound

Water lurer på hvorfor han aldri blir invitert til Suns hus. Sun svarer at huset hans ikke er stort nok og planlegger å bygge et nytt for å imøtekomme vennen sin. Men når vann kommer på besøk, fyller han hele huset, og det er ikke lenger plass nok til Sun og ektefellen hans, Moon. Kan du gjette hvor de fant et nytt hjem? Jeg liker spesielt illustrasjonene, med vekt på masken.


Why the Sky Is Far Away: A Nigerian Folktale

av Mary-Joan Gerson

Amazon | Indiebound

For lenge siden kunne alle som var sultne plukke det de trengte fra himmelen, men himmelen blir sliten og sint på menneskene som kaster bort hans dusør. Historien har et positivt budskap om viktigheten av ikke å ta ting for gitt og godt forvaltning av planeten. Denne nydelige boka var også en av New York Times Best Illustrated Book of the Year.


Hvorfor historier fra Øst-Asia

The Great Race: The Story of the Chinese Zodiac

av Dawn Casey

Amazon | Indiebound

Har barna noen gang spurt hvorfor det ikke er noe 'år for katten?' Dette er historien som forteller hvordan hvert dyr ble valgt og fikk en ordre i den kinesiske kalenderen. Jade-keiseren holder et svømmeløp over en bred elv. Rotten som er en dårlig svømmer, men ganske villig, lager en plan for å reise på baksiden av en okse, men når han ser at katten kan slå ham til mål, skyver han ham i vannet. Rotten vinner til slutt og blir belønnet med det første året i kalenderen. Han får aldri noen straff for sin grusomhet mot katten, men jeg antar at det er livet.


Hvordan hanen fikk sin krone

av Amy Lowry Poole

Amazon | Indiebound

For lenge siden var det seks soler på himmelen. Derfor var landet for varmt og tørt. Bueskyttere begynte å prøve å skyte ned solene til den aller siste igjen skjulte seg. Det er hanen som endelig er i stand til å lokke ut den endelige solen. Dette er en unik fortelling som barn sannsynligvis ikke har hørt før. Poole har kinesiske symboler og inkluderer en forklaring om denne Miao-fortellingen i sluttnotene.


The Green Frogs: A Korean Tale

av Yumi Heo

Amazon | Indiebound

Dette er en koreansk folkeeventyr som forklarer hvorfor frosker kvaker høyt i nærheten av vann. To unge frosker hører aldri på moren sin! De elsker å gjøre akkurat det motsatte av det hun sier. Når moren deres dør, begraver hun henne ved bekken og kvaker høyt, så hun ikke blir vasket bort.


Flere folkeeventyrbøker å elske:

Del Med Vennene Dine: