Barnebøker med karakterer på autismespektrumet

Du og barna dine kjenner sannsynligvis en person på autismespekteret, det kan være et familiemedlem, en nær venn eller deg. Bøker og historier kan hjelpe barn å akseptere autisme og lære at det autistiske samfunnet ikke er en monolit. Autistiske barn er unike individer med sine egne følelser, håp og følelser, like allistiske ( ikke-autistisk ) barn er.Barn

Disse bøkene vil også gjøre det mulig for ASD-barn å se sine egne opplevelser representert – og alle fortjener å se seg selv i bøker ! Jeg har tatt med bøker fortalt fra synspunktet til den autistiske personen, samt historier fortalt av allistiske venner og søsken. Akkurat som autistiske barn vil høre stemmer som høres ut som deres, vil søsken til autistiske barn ønske å lese om hovedpersoner som har sine kjære på spekteret.

På denne listen har jeg kuratert et utvalg av bildebøker som kan leses høyt for barn fra 4 år og oppover. Lenger ned kan du finne kapittelbøker for uavhengige lesere i alderen 6/7 og oppover, og deretter bøker i mellomklasse for lesere 8 og oppover. (Merk: bokomslag og titler er tilknyttede lenker.)

Bildebøker som viser liv med autisme


Benji, den dårlige dagen, og meg av Sally J. Pla. Hvert barn ( og voksen ) må takle en dårlig dag, eller mange dårlige dager, egentlig. Sammy har en veldig, veldig dårlig dag. Det virker som om alt går galt og ikke bare det, men hans autistiske bror, Benji, opplever også en tøff dag. Sammy merker at Benji har et spesielt sted bare for ham når han begynner å bli overveldet, men Sammy har ikke et sted som det. Benji merker Sammys tristhet og hjelper broren sin ut ved hjelp av et blått teppe. Denne hjertevarmende boken lærer barna hvordan å ha et sted å besøke kan hjelpe dem med å regulere seg selv og den positive kraften i forbindelse med andre ( spesielt familie ).


Jenta som tenkte på bilder: Historien om Dr. Temple Grandin av Julia Finley Mosca. Temple Grandin kan være den mest kjente offentlige figuren med autisme. Denne nydelige biografien er skrevet i rim og deler hvordan Grandins forskjeller faktisk er hennes sterke sider. Når tradisjonell utdannelse ikke kan tilpasse seg Grandin, finner hun sin plass på en gård der oppfinnelsene hennes hjelper til med å bygge bedre gårder og forbedre dyrenes liv.


En venn for Henry av Jenn Bailey. Henry ser på klasserommet sitt, han legger merke til alle detaljene om gjenstandene og klassekameratene. Han leter etter en venn og lurer på hvordan han vil passe inn. Når han prøver å finne et barn som en venn, er det noen misforståelser og tilbakeslag, og litt sensorisk overbelastning til tider. Selv barn som ikke er på spekteret, vil gjenkjenne utfordringene og fordelene som følger med å lære å være en venn.


Min bror Charlie av Holly Robinson Peete og Ryan Elizabeth Peete. Mange tror denne boken gir et skadelig bilde av autistiske individer. Jeg legger den på listen, ikke for å oppmuntre deg til å lese den, men slik at du kan ta din egen beslutning og vite at du kanskje vil unngå det, da det ofte anbefales av andre.


Ian’s Walk av Laurie Lears. Mange tror denne boken gir et skadelig bilde av autistiske individer. Jeg legger den på listen, ikke for å oppmuntre deg til å lese den, men slik at du kan ta din egen beslutning og vite at du kanskje vil unngå det, da det ofte anbefales av andre.

Tidlige kapittelbøker med tegn som har ASD


En gutt som heter flaggermus (serie) av Elana K. Arnold. Tredjeklassing, Bixby Alexander Tam, går under kallenavnet Bat og viser atferd som kan plassere ham på spekteret. Han klaffer hendene og unngår øyekontakt, men forfatteren merker aldri flaggermus 'autistisk'. Hun lar oss ganske enkelt se Bat og alle vennene hans som unike individer. Bat's mamma er veterinær, og en dag tar hun hjem babyskunk. Bat vil ta seg av det og må bevise for moren at han vet hva han gjør. Full av fantastiske figurer og masse interessant informasjon om stinkdyr, dette er en helt herlig historie. Det gjør en fin høytlesning i alderen 6 og oppover, eller en flott uavhengig lesning i alderen 7-10.


West Meadows Detectives: The Case of the Snack Snatcher av Liam O'Donnell er starten på en serie med to barn med spesielle behov * som knytter seg over et mysterium på skolen. Myron, som er autist, starter en ny skole. Han forteller oppriktig historien og beskriver sin unike måte å se verden på, hans behov for struktur og hvordan hans spesielle evne til å fokusere på detaljene gjør ham til den perfekte sleuth. Hans energiske venn, Hajrah, som erkjenner at hun har litt ADHD, blir hans partner. Dette er en god følelse med en positiv skildring av en rekke nevrodiverse barn.

* MERK: Det har blitt oppmerksom på at begrepet 'spesielle behov' av noen anses å være problematisk. Du kan lese en mening om det her .


Slug Days (serie) av Sarah Leach. Lauren er på spekteret, og 'slug days' er hvordan hun refererer til sine dager da ting virker sakte og slimete. Det er med andre ord de dagene da ting ikke går bra, og andre ikke ser ut til å forstå hvorfor hun gjør visse ting. Men Lauren har visse rutiner som hjelper henne å komme gjennom slugdager, og i dag er det spesielt fordi hun møter en ny jente, og dagen hennes kan tross alt vise seg å være en sommerfugldag.

Autisme i middelklasse bøker

Det gleder meg å kunne rapportere at du kan finne en voksende samling av middelklassebøker med autistiske tegn. Forlag og forfattere anerkjenner behovet for at barn med ASD skal være representert i litteraturen. Koble autisme– fiksjon til bibliotekatalogen for å finne mer! Disse middelklassebøkene er de jeg har hatt mest glede av.


The Someday Birds av Sally J. Pla. Charlies enkefar er blitt såret i Afghanistan, og han og hans to-rasistiske ( moren deres er meksikansk, faren er hvit ) søsken la ut på en biltur for å se ham. Fortelleren, 12 år gamle Charlie, er autistisk og fascinert av fugler, hans søsken inkluderer en guttegal tenåringssøster og 10 år gamle tvillinggutter. Når bilturen deres går i stå, griper Ludmila, en fremmed som har vært ved farens seng, og tar dem med på reisen fra California til Virginia. Underveis bestemmer Charlie seg for å se etter alle fuglene han hadde håpet på en dag å få øye på med faren.


Al Capone Does My Shirts (serie) av Gennifer Choldenko er rett og slett gøy. Året er 1935 og 12 år gamle Moose og familien flytter til Alcatraz etter at faren hans får jobb der. Mooses eldre søster er autistisk, og moren deres prøver å få henne inn på en passende skole, mens Moose blir pakket inn med sprø ordninger for å tjene penger som oppsynsdatteren drømmer om. Dette er fartsfylt, realistisk fiksjon som har stort hjerte og stor humor.


London Eye Mystery av Siobhan Dowd . Ted og Kat tar kusinen, Salim, for å ri London Eye. De gleder seg over å stå i den lange køen, men så tilbyr en fremmed dem en billett. Salim tar billettene og kommer på turen, men går aldri av. Ted og Kat må løse mysteriet om hva som skjedde med fetteren deres. Selv om Ted aldri er oppgitt som sådan, er Ted autistisk. ( Han beskriver seg selv som 'å ha en annen type hjerne. ) Ted studerer ledetrådene ved å bruke sin systematiske måte å se på ting for til slutt å finne sin fetter, bare i løpet av tiden.


Alt annet enn typisk av Nora Raleigh Baskin. 12-åringene Jason er autistisk. Hans selvstimulerende oppførsel inkluderer å klaffe i hender og fingre. Han føler seg totalt malplassert blant sine jevnaldrende og på skolen. Han finner trøst på nettet og begynner å korrespondere med Rebecca som foreslår at de møtes på en forfatterkonferanse. Selv om Jason anser Rebecca for å være sin eneste venn, er han livredd for å møte henne personlig og vise henne hvor 'ikke-typisk' han er. Barna dine vil bli sugd inn i Jason sin fortelling fra synspunktet til en gutt med ASD.


Stjernene under føttene våre av David Barclay Moore. Lollys bror ble drept for noen måneder siden, og Lolly har vanskelig for å tilpasse seg livet uten søsken. Morens kjæreste bringer ham poser med LEGO, som han tar med seg etter skoleprogrammet og begynner et episk byggeprosjekt. Samtidig som Lolly blir presset av lokale barn til å bli med i mannskapet som svelget broren sin, lærer han å bli venner med Big Rose, en jente på autismespekteret som flytter inn på LEGO-territoriet sitt. Moores debutroman er en gripende historie om hvordan valgene våre beveger oss nedover stier, og hvordan traumer påvirker disse valgene.


Teller med 7-tallet av Holly Goldberg Sloan. Jeg kunne ikke legge fra meg denne boka! Willow er 12 år når adoptivforeldrene blir drept i en bilulykke, og etterlater henne helt alene. Willow er intenst begavet, men får ikke venner lett. På rådgiverkontoret blir hun venn med Mai og broren Quang-ha. Søsknene tar henne hjem til moren sin, som overbeviser sosialtjenesten om å la Willow bo hos dem. Willows fortelling av historien, hennes observasjoner av andre og hennes tilnærming til å lære å samhandle med andre er overbevisende. Karakterene, inkludert hennes underpresterende skolekonsulent, og vietnamesisk fostermor som sliter mot fattigdom er begge rørende menneskelige og stille morsomme. Helt fantastisk.


Superstjerne av Mandy Davis. Inntil nå har Lester Musselbaum vært hjemmeundervisning av moren sin. Men etter at astronautfaren hans ble drept i en skyttelulykke, går moren tilbake på jobb og Lester er på vei til offentlig skole. Lester er på autismespekteret og har store problemer med den nye sanseopplevelsen i klasserommet. Han forstår ikke alltid vanlig skoledynamikk, men han forstår naturfag, og han ser frem til det kommende realfagsprosjektet. Lester forteller boken slik at leserne ser verden gjennom øynene i denne følsomme historien om å finne veien når du ikke passer inn i boksen


Glidebryter av Pete Hautman. Når David ved et uhell belaster $ 2000 kredittkortet til moren, lager han en plan for å få pengene ved å vinne en konkurranse om spising av pizza. Mellom å forberede magen til konkurransen og være en god bror til sin nevrotypiske bror Mal, må David også finne ut hvor han står når de to beste vennene hans befinner seg i et forhold. Denne boka har mye latter, men er også en meningsfull lesning, og mange 13-åringer vil forstå Davids kamp med venner og familie.


En stjerne er født er bok tre i prisvinnende forfatter Walter Dean Myers ’ Cruiserne serie. The Cruisers er en gruppe ungdomsskolebarn som skriver en avis på skolen for begavede barn i Harlem. LaShonda får sjansen til å motta et stipend for sitt arbeid med kostymer, men det er i strid med hennes behov for å ta vare på sin autistiske bror. Hjertet i boka er måten vennegjengen kommer sammen for å hjelpe LaShonda. Myers takler noen viktige emner om vanskeligstilte barn, fattigdom og toleranse, men historien er slett ikke deprimerende. Mellom kapitlene er stykker som barna skriver til avisen sin, som på en eller annen måte kommenterer historiens hovedhandling. Teksten til barnas manus, basert på hva som skjer med Shakespeares karakterer under 'Act 6', er på slutten av boka.


Hvordan snakke Dolphin av Ginny Rorby. Lilys halvbror er sterkt autistisk. Siden moren døde for to år siden, har Lily bodd sammen med stefaren Don, og har funnet ut hvordan hun skal takle morens død. Don, som er en onkolog, men en grov far, vil ikke erkjenne Adams funksjonshemming. Han etterlater Lily med mye av omsorgsarbeidet. Adam er besatt av delfiner og finner lykke når han svømmer med dem. Lily elsker også delfinene, men spesielt en, Nori, er en vill delfin og Lily vet at hun burde slippes fri i stedet for å holde seg i fangenskap, selv om det betyr at Adam vil være lykkelig. Lily får også venner med en blind jente, Zoe. Jeg likte hvordan Zoe ikke lot andre definere henne ved sin blindhet. Jeg må vurdere om noen vil bli avskrekket av fortellingen om Lilys følelser. Ja, hun ser broren sin som vanskelig, men hun elsker også broren sin, vil at faren skal se ham og vil at Adam skal bli verdsatt og kjent. Mange ting også hvilken type skole Adam går på, er skadelig, selv om den blir presentert som positiv i boka. Boken avviser også 'kjepphurt' som delfinterapi.

Flere bøker som gjenspeiler livet til ikke-typiske barn:

26 mai stjernetegn

Del Med Vennene Dine: