Barnebøker om barn med forskjellige evner

Representasjon i bøker betyr noe. Men ikke bare det, representasjon i god bøker betyr noe! Denne listen over bildebøker presenterer ikke bare historier om barn med nedsatt funksjonsevne, eller 'annerledes bedre', hvis du foretrekker det i et positivt lys, men er vakkert illustrert og stiger over didaktikken. Når du bruker tid på å lese disse bøkene med barna dine, må du sørge for å starte en samtale om hvordan det er å leve med et funksjonshemning, og hvordan dyktighet påvirker alle barn, og ikke bare de med funksjonshemning. Undervisningstoleranse har en stor ressurs for å lære mer om dyktighet.bokomslag av bildebøker som viser barn med nedsatt funksjonsevne

Hver samling av mangfoldige bildebøker må omfatte et bredt spekter av barn med forskjellige ferdigheter og evner, og du vil forstå at jeg ikke har klart å dekke alle funksjonshemminger på denne listen. Jeg har en egen liste over barnebøker med karakterer på autismespekteret , som noen mennesker kanskje ikke anser som funksjonshemmede. For eldre barn, dette liste over bøker med nevrodiversitet kan være nyttig . (Merk: bokomslag og titler er tilknyttede lenker.)

Se opp! av Jung Jin-Ho
Se opp! av Jung Jin-Ho. En rullestolbundet jente stirrer over balkongen hennes og ut på fortauet nedenfor. Hun ringer forbipasserende til å 'se opp!', Men de ignorerer gråtene hennes til en ung gutt ser opp og legger seg for å se opp på henne. Dette er en så uvanlig og interessant bok. Barn vil elske å snakke om både jentens perspektiv og menneskene på fortauet, samt hvordan det å være oppmerksom på omgivelsene vil hjelpe oss å se hvordan vi kan være sjenerøse mot andre.


Mine tre beste venner og meg, Zulay av Cari Best var også en av årets favorittbildebøker tilbake da den kom ut . Denne boka om en blind jente, Zulay, er alt annet enn didaktisk. Zulay liker å gå på skole med sin mangfoldige vennegjeng, men det hun ikke liker er de spesielle leksjonene hun må ha for å lære å bruke stokken. Når nyheter om feltdagen kommer, er muligheten for å delta i et løp bare motivasjonen Zulay trenger.


En gutt og hans jaguar av Alan Rabinowitz. Forfatter Rabinowitz, som tidsskriftet Time kalte 'Indiana Jones of wildlife conservation', slet som en gutt med en talehemmelse. Han ønsket desperat å overvinne stammen og snakke som alle andre, så han lover et jaguar i dyrehagen. På college lærer han å kontrollere stammen, men det er ikke før han finner en måte å hjelpe jaguarene og annet dyreliv på at han føler seg hel. Dette var en Schneider Family Book Award Winner.


Seeing Stick av Jane Yolen. Ikke alle bøker om funksjonshemninger trenger å være samtidige historier! I denne eventyrlignende historien blir den eneste datteren til keiseren i Peking født blind. Hwei Mings far føler stor tristhet over datterens blindhet, og han lover en belønning til alle som kan se henne. Mange menn kommer for å prøve, men de klarer ikke å hjelpe Hwei Ming med å se. En dag kommer en gammel mann med en mystisk seepinne inn i byportene. Den gamle mannen lærer ikke bare Hwei Ming, men faren hennes hvordan hun skal 'se'. De blanke, pregede illustrasjonene blir mer og mer fargerike etter hvert som historien skrider frem. Herlig.


Bare fordi av Rebecca Elliot. En gutt beskriver alle tingene som søsteren hans, som er festet i rullestol, liker eller ikke liker. Etter hvert element forklarer han: 'Bare fordi.' Han bruker ikke hennes funksjonshemming som en unnskyldning eller en grunn, han godtar henne bare for den hun er. Fargerike illustrasjoner viser at de to søsknene engasjerer seg i hverdagslige aktiviteter og later som lek.


Den svarte fargeboken av Menena Cottin. Dette er en så interessant og uvanlig bok. Det er faktisk ingen farger - eller rettere sagt, ingen farger i veien ser folk tenker på farger. Hver side er svart, men ordene og teksturene inviterer leseren til å oppleve å se farger slik en blind person kan oppleve dem.

15. februar tegn


Susan ler av Jeanne Willis. Da jeg begynte å lese denne boken lurte jeg på om jeg hadde sjekket ut riktig bok, som snakker kraftig om budskapet. Enkel tekst, for eksempel 'Susan svinger ... Susan svømmer ... Susan leser ...' osv. Er ledsaget av et passende bilde som viser Susan som nyter hverdagens aktiviteter. Vi får hele boka for å lære om Susan og å identifisere seg med henne, og ser på henne som 'akkurat som oss'. Bildet av Susan i rullestol på slutten forsterker at det å leve med funksjonshemming ikke ... vel ... deaktiverer noen.


Min venn Isabelle er en søt bok av Eliza Woloson. Isabelle har Downs syndrom, men selv om Charlie ikke gjør det, er de to venner. Charlie forteller historien og beskriver hvordan paret liker å gjøre mange av de samme aktivitetene, men de er også forskjellige barn med sine egne interesser og personligheter. Leseren lærer ikke om Isabelle’s Down Syndrome før slutten av boka; fokuset på boken er på barnas vennskap.


Vi skal male blekkspruten rød av Stephanie Stuve-Bodeen. En ung jente beskriver sin forventning rundt den kommende fødselen til sin nye bror. Etter å ha brukt tid på å liste opp alle aktivitetene hun ser frem til, som å sparke en ball, gå på en Safari og mer, avslører hun at faren har fortalt henne at broren kanskje ikke klarer å gjøre alt så snart hun tenker. Broren hennes vil bli født med Downs syndrom. Men så diskuterer far og datter alle de fantastiske tingene broren hennes vil være i stand til å gjøre.


Takk Mr. Falker av Patricia Polacco er en velkjent bildebok om en jente med dysleksi. Trisha sliter med å lese og skrive, og ønsker sårt å lære. Vanskene hennes forsterkes av hån hun utholder fra andre barn. Hun får endelig kontakt med en medfølende lærer, Mr. Falker, som setter henne på veien mot lesing og lærer henne hvordan hun kan se gavene sine.


Emmanuels drøm: Den sanne historien om Emmanuel Ofosu Yeboah inspirerte en tidligere bokliste: bøker som vil inspirere barna dine til å følge drømmene sine . Emmanuel ble født i Ghana med bare ett ben. De fleste barn med nedsatt funksjonsevne gikk ikke på skolen, men Emanuel var bestemt og hoppet to mil hver vei for å gå på skolen. Etter at moren hans døde, bestemte han seg for å ære hennes siste ord ved å bevise 'at det å være ufør betyr ikke å være ute av stand til.' Han fullførte den forbløffende bragden med å sykle 400 miles på 10 dager. For å si det mildt er Emmanuel’s en inspirerende historie, og Thompson og Qualls gir stor rettferdighet til hans prestasjoner. En forfatternotat beskriver hans fortsatte arbeid og suksesser på vegne av funksjonshemmede i Ghana.


Pirate of Kindergarten av George Ella Lyon. Ginny elsker bøker og lesesirkel. Men hun har vanskeligheter med å lese fordi hun ser alt dobbelt. Etter at sykepleieren oppdaget tilstanden hennes under skolens visjonsundersøkelsesdag, foreskriver legen et øyelapp og Ginny omfavner hennes nye rolle som pirat i barnehagen. Selv om dette er en historie om en midlertidig funksjonshemming, vil det hjelpe barna å se på hvordan forskjeller kommer i alle varianter og å omfavne det unike med alle barn.


Moses ser et teaterstykke . Jeg hadde en gang den store gleden av å se en forestilling gitt av Døves nasjonalteater , og mange teatre gir også tolker under spesifikke forestillinger, slik at ikke-hørende mennesker kan nyte magien til live teater. Moses er student og en skole for døve barn. Etter å ha sett en forestilling av The Little Theatre of the Deaf, bestemmer klassen seg for å stille opp et eget show. Inkludert i boka er fantastiske beskrivelser av performance-handlingen og hvordan skuespillerne bruker kroppene sine for å formidle mening. I tillegg er boken også skrevet på tegnspråk, og inneholder diagrammer over tegn, som lærere og foreldre kan bruke til å øve med barna sine. Det er flere bøker om Moses, for videre lesing.


Vi og Yakene av Andrea Stenn Stryer. Kami bor sammen med Sherpa-familien i de høye bakkene av Himalaya-fjellene. Kami pleier yakene, og han er døv. En dag blåser han for yakene, men de kommer ikke. Når en storm nærmer seg, finner han yakene, men en av dem er skadet. Kami løper tilbake for å hente hjelp. Faren hans, som ikke kan forstå fordi Kami ikke kan bruke ord, blir opprørt over at Kami har kommet tilbake uten yakene. Men Kami blir ikke avskrekket, og han kommuniserer med bevegelser til broren hans finner ut hva som skjer, og de tre skynder seg å redde yakene. Nydelige illustrasjoner!

9. desember dyrekretsen


Tilbake til forsiden og opp ned . Klassen lager kort til rektor, men Stan har problemer med å lage bokstaver, og hans håndskrift er grumsete og uleselig. Han føler seg motløs, men vet ikke hvordan han kan be om hjelp. Mange foreldre barn som sliter veldig med håndskrift, og denne søte boken understreker viktigheten av å få hjelp til ens kamp og gi seg selv tillatelse til å ta den tiden som er nødvendig for å lære og utføre sine oppgaver.


Hei farvel hund av Maria Gianferrari, illustrert av Patrice Barton. Zara har en hund som heter Moose. Elg elsker Zara så mye at han vil gå med henne overalt og følger henne til skolen. Elg er ikke en tjenestehund, men andre ser på potensialet hans som en god følgesvenn, og Moose går gjennom opplæringen for å bli en terapihund, som kan bli ønsket velkommen på steder som skoler. Selv om Zara sitter i rullestol, handler ikke historien om hennes fysiske utfordringer, den handler om gleden ved vennskap med en furry venn.

King for a Day-bok satt i Pakistan
Konge for en dag av Rukhsana Khan. Malik gleder seg til å fly drage under vårfestivalen. Fra rullestolen på taket flyr han den kraftig og kjemper mot nabolandens mobber. Etter feiringen tilskynder hans medfølelse ham til å hjelpe en jente med en drage å rømme fra den samme mobberen.


Kan jeg også spille? av Mo Willems. Teller ormer, elefanter og svin som barn? du er dommeren. Da jeg begynte å lese bøker for denne listen, visste jeg ikke at det var en Elefant- og Piggie-bok om barn som lærte å leke med andre som er annerledes. Hva skjer når Piggie og Gerald spiller ball med en slange? Som du kanskje gjetter, mye læring og forståelse. Mye moro.

Flere boklister du vil like:

  • Bildebøker for å lære empati og medfølelse
  • Bildebøker om sosial rettferdighet
  • Bildebøker om flyktninger

Del Med Vennene Dine: