Nevrodiversity in Middle Grade Books

Jeg har i det siste lagt merke til og øke antallet bøker i mellomklassen som inneholder nevrodiverse karakterer, noe som er fantastisk. Alle barn fortjener å lese om andre som seg selv, og å lese om en rekke forskjellige opplevelser åpner verden for alle.Du finner bøker om dysleksi, ADHD, sensoriske lidelser, angst og mer. For denne boklisten valgte jeg spesifikt bare bøker fortalt av eller fortalt fra nevrodivers karakterens synspunkt. Dette er bøker om barn som lærer å hjelpe seg selv, møte sine egne utfordringer, holde ut og utnytte ferdighetene sine.

Neurodiversity in Middle tgrade books lis

Hva handler ikke denne boklisten om? Det handler ikke om barn som trenger å bli kurert. Nevrodiversitet er tross alt ikke en sykdom eller psykisk sykdom som skal kureres. '... nevrodiversitetssynet er at hjerneforskjeller er normale. Og barn som har dem er like vanlige som de som ikke har dem. ' ( kilde )

Jeg var i stand til å inkludere en blanding av moderne, historisk fiksjon og fantasi. Noen av bøkene er det som kan betraktes som #OwnVoices-bøker - skrevet av forfattere som har opplevd utfordringene karakterene står overfor. Som alltid, gebyrfri for å legge igjen dine ytterligere anbefalinger i kommentarene. (Merk: bokomslag og titler er tilknyttede lenker.)

Noen av bøkene nedenfor dekker autisme, men besøk min. For flere valg liste over bøker med tegn på det autistiske spekteret . For bøker som omhandler psykiske lidelser, ta en titt her: Bøker om psykiske lidelser for 9-13 åringer .

27 feb dyrekretsen


Planet Earth er blå av Nicole Panteleakos blir fortalt fra synspunktet til tolv år gammel, Nova, som er autistisk og stort sett ikke-verbal. Utskilt fra storesøster Bridget bor hun nå hos nye fosterforeldre. Nova lengter etter Bridget, men tror på søsterens løfte om at hun kommer tilbake i tide for å se lanseringen av Utfordrer . Vakkert skrevet, med humor og hjerte, vil denne boken ikke falme fra minnet ditt på lenge.


Miscalculations of Lightening Girl av Stacy McAnulty. Denne boka er så morsom. Da Lucy ble rammet av lyn, ble hun et mattegeni. Hun vil gå videre på college, men bestemoren krever noen få forhold, først. Hun må gå på offentlig ungdomsskole i ett år, få en venn og bli med på en aktivitet! For Lucy er det ikke så lett som det høres ut.


Fokusert av Alyson Gerber. I forfatterens notat forteller Gerber sin egen erfaring med å vokse opp med udiagnostisert ADHD og utøvende funksjonsforstyrrelse, og hennes førstehåndskunnskap informerer historiefortellingen hennes. På grunn av utfordringene hennes sliter syvende klassing Clea på skolen og har vanskeligheter med å beholde sin beste venns hemmeligheter, som får henne i varmt vann i hennes sosiale liv. I tillegg til det er Clea motvillig til å bli diagnostisert med ADHD formelt. Imidlertid blir Clea med i sjakkteamet og finner en aktivitet som hun kan fokusere på, og gir henne noe å jobbe mot.


Stanley vil sannsynligvis være bra av Sally J. Pla. Jeg fikk meg til å fnise ganske mye mens jeg leste denne boka. Stanley Fortinbras ( elsker det navnet! ) sliter med angst og sensorisk prosessforstyrrelse. Han besvimer til og med noen ganger - så pinlig! Imidlertid elsker han tegneseriet trivia og presser tilbake mot bekymringene for å bli med på en gigantisk skattejakt med tegneserier og trivia med sin sære nye nabo. Trivia Quest tar paret over hele byen, og Stanley jobber hardt for å overvinne vanskelighetene med å vinne dagen.


Et mangoformet rom av Wendy Mass. Mia har synestesi, en tilstand der de 5 sansene overlapper hverandre. Det kan manifestere seg på forskjellige måter. For Mia har lyder, bokstaver og tall alle farger. Ingen tror henne og synestesien forårsaker hennes vanskeligheter på skolen. Hun får endelig et navn for sin erfaring og møter andre som henne, men sliter med døden til sin elskede katt, Mango. Det har vært noen kritikk av Masss skildring av synestesi, men boken vil helt sikkert starte alle slags samtaler om hvordan det er å oppleve verden på en måte utenfor det 'normale'.


Fisk i et tre av Lynda Mullaly Hunt. Ally vet ikke hvordan hun skal lese og har blitt en mester i å skjule og distrahere andre fra det hun ser på som noe å skamme seg over. En kresne lærer oppdager hemmeligheten hennes, og Ally får diagnosen dysleksi, og gir henne håp.


Mai B. av Caroline Starr Rose. 13 år gamle May og hennes familie bor på grensen, og for å hjelpe til, finner Mays foreldre henne et sted å jobbe for en annen familie femten miles unna. Når paret på mystisk vis forsvinner og lar May være i fred, må hun finne en måte å overleve vinteren på. En gjennomtenkt berøring er Mays sterke interesse for læring og lesing, selv om hun sliter med dysleksi ( selv om May, i motsetning til moderne lesere, ikke vet at dysleksi er hennes problem ).


Venter på Normal av Leslie Connor. Jeg er ganske forelsket i alle Leslie Connors bøker. Addie bor i et bobil sammen med sin bipolare mor. Hun får stort sett igjen å ta seg av hjemmefronten, mens moren hennes forsvinner kontinuerlig i flere dager. Hennes stefar og halvsøstre kommer innom for å gi et glimt av hva det kan like å leve et normalt liv. Addie holder ut, får venner, spiller fløyte og står overfor utfordringen med skolearbeid når hun har dysleksi.


Absolutt nesten av Lisa Graff . Albie sliter med skolen. Han har lærevansker og nesten alle fag er vanskelig for ham. Han begynner på en ny skole og får en kunstnerisk ny barnevakt, som knytter seg til ham på et kreativt nivå. På sin nye skole finner han sympatiske lærere som hjelper ham med å navigere i læringsforsinkelsene hans. Han og foreldrene prøver fortsatt å forstå hverandre. Livet er med andre ord utfordrende for Albie, men han lærer om livet og hvordan han kan lykkes i verden, til tross for vanskeligheter.


Opp for luft av Laurie Morrison. 13 år gamle Annabelle elsker å svømme mer enn noe annet, men moren insisterer på at hun holder tritt med skolearbeidet for å få lov til å tilbringe så mye tid med svømmelaget sitt. Annabelle sliter med akademikerne sine og begynner å stikke veilederen for å bevise at hun hører hjemme i det mer avanserte laget. I løpet av en periode med skiftende vennskap, vanskelig skolearbeid og bekymring for at hun skuffer foreldrene, tar Annabelle noen dårlige avgjørelser, men til slutt innser hun at hun trenger å ta bedre valg.


Hver Tiny Spark av Pablo Cartaya. Den kubansk-amerikanske sjetteklassen Emilia har ADHD og har store problemer med å holde fokus på skolen. Etter at faren hennes kom hjem fra utplasseringen, merker Emilia at han virker litt annerledes, humørsvingende og fjernere. Og vanskelighetene fortsetter å komme; en skoleoppgave som belyser sosial urettferdighet truer hennes eldste vennskap.


Ikke hvis jeg kan hjelpe det av Carolyn Mackler. Willa har sensorisk prosessforstyrrelse, men holder den skjult for alle, til og med hennes beste venn, Ruby. Når Willa finner ut at faren og Rubys mor er forelsket og planlegger å gifte seg, er hun opprørt. Hun vil ikke at noen skal forstyrre livet sitt med så store endringer. Store endringer er vanskelig for mange barn, også de som ikke har med SPD å gjøre, så unge lesere vil lett kunne forholde seg til Willas bekymringer.


Den ville boka av Margarita Engle. Fefa bor på familiegården på Cuba med sine 10 søsken. En lege forteller Fefa at hun på grunn av dysleksi aldri vil lese eller skrive. Hennes mor er heldigvis ikke så lett overbevist. Hun gir Fefa en journal som et ordhage å øve på. Denne versromanen, som ligger på Cuba på 1900-tallet, på bakgrunn av vanskelige tider, er en fantastisk historie om en jente og hennes utholdenhet.


OCDaniel av Wesley King. Jeg var faktisk ikke sikker på om jeg skulle ta med OCDaniel på denne listen, eller på den kommende boklisten min med karakterer med psykiske lidelser. Det er en uskarpt linje. Jeg har OCD-frø beskrevet som en psykisk helsesykdom, men det har også dype forbindelser til angst, så kanskje jeg bare skal sette det på begge lister! 13 år gamle Daniel er utsatt for uimotståelige tvang som en komplisert rutine for leggetid som han må starte på nytt hvis han gjør en feil ved å blinke lyset en for mange ganger. Han tror han er gal og vil ikke at noen skal finne ut av det. Han blir dratt inn i et mysterium når en klassekamerat vil ha hans hjelp til å finne ut hvorfor faren hennes har forsvunnet.Vil du ha flere bokelister barna vil elske?

20 okt stjernetegn

Del Med Vennene Dine: