19. C. Klassiske barnebøker du kanskje har oversett

Mange foreldre vil lese det de anser for å være ' Klassiske barnebøker . ' Disse barnebøkene fra 1800-tallet er absolutt klassiske! Det er ganske vanskelig å lage en liste over bøker fra 1800-tallet som du ikke har hørt om. Tross alt er det bare så mange 100+ år gamle bøker som fremdeles er verdt å lese for barna dine! Når det er sagt, har jeg sluttet med de store kandidatene. Så jeg har laget en liste med 10 bøker fra 1800-tallet som går utover kjente navn som Alice, Jo March eller Tom Sawyer og Huck.Barn fra 1800-tallet

Det er sannsynlig at de fleste barn ( og foreldre også ) finner syntaksen og vokabularet til eldre bøker litt mer utfordrende enn deres samtidige kolleger. Her er noen tips for å hjelpe deg med å komme over den hindringen:

  • Start med en eventyrbok. Du vil kanskje legge merke til at listen min er tung på eventyr og eventyr: Verne, Stevenson, Kipling, for eksempel. Det er fordi jeg tror disse bøkene er spesielt egnet til å appellere til dagens barn. Språket, ordforrådet og setningsstrukturen kan være ukjent for barn som er vant til moderne barnelitteratur, men et spennende, spenningsfullt plot kan bidra til å overvinne den hindringen.
  • Ikke vær redd for å starte med en forkortet utgave . Normalt er jeg ikke forkortede bøker, men jeg tror også forkortede versjoner kan vekke appetitten til yngre barn, som da vil være ivrige etter å hente boken i full lengde når de er eldre.
  • Lese høyt. Alle disse bøkene er fantastiske å lese høyt sammen. Flere av bøkene har kapitler som kan fungere som diskrete historier, slik at du kan 'teste' boka for å se om den er aldersgod. De fleste av disse skal være fine som høytleset i alderen 7 år og oppover.
  • Se filmen. Mange av disse bøkene har filmversjoner. Jeg er ikke en person som synes boka alltid er bedre enn filmen, de er bare forskjellige former, det er alt. Jeg tror at det er bedre å lese boken først, men hvis barnet ditt allerede har sett filmen og likte den, er det et flott avsnitt i boka!
  • Ta tak i problematiske etniske representasjoner. Den triste sannheten er at mange bøker vi anser som 'Klassikere' inneholder rasistiske elementer. Flere av bøkene jeg har listet opp har dette problemet. Jeg anbefaler å bruke boka som et springbrett for diskusjon. En flott artikkel som adresserer dette er Hvordan du virkelig kan lese rasistiske bøker for barnet ditt .

(Merk: boktitler og omslag er tilknyttede lenker.)

Heidi av Johanna Spyri. (1880) Fem år gamle Heidi blir sendt for å bo hos sin eremittfarfar i de sveitsiske alper. Hun sjarmerer selvfølgelig alle. Jeg elsket denne boken da jeg var liten. Det er helt ansvarlig for min livslange romantisering av smeltet ost til middag.


Peterkin-papirene av Lucretia P. Hale. (1880) De morsomme eventyrene og svakhetene til den ganske tåpelige, men elskelige New England-familien. De fleste kapitlene leser som diskrete historier og vil gi deg en god latter for deg og barna dine før sengetid.


The Blue Fairy Book av Andrew Lang. (1889) Dette er en klassisk samling av gammeldags eventyr fra 1800-tallet. Noen vil være veldig kjent, andre vil være nye for deg. For din leseglede er det også andre 'farge' eventyrbøker!

engel nummer 216


Fem små paprika og hvordan de vokste av Margaret Sidney. (1881) Eventyrene til en fattig familie med mange barn som bor for å bo hos en rik familie. Det er mange leksjoner om hardt arbeid og ærlighet. Jeg husker at jeg leste et voldsomt eksemplar fra 1930-tallet da jeg var liten. Hvis du liker denne, skrev Sidney en rekke bøker om familien.


Den motvillige dragen av Kenneth Grahame (1898). De fleste kjenner Grahames andre bok, Vinden i pilene , men denne korte romanen er også sjarmerende. En gutt blir venn med en poesielskende drage i hulene i nærheten av landsbyen sin. Når resten av landsbyboerne får vite om dragen, antar de at han er en trussel, og verver St. George for å kvitte seg med dyret. I stedet konspirerer gutten, dragen og St. George vellykket for å bringe alle sammen og vise landsbyboerne at deres fordommer er forlagt


Treasure Island av Robert Louis Stevenson. (1883) Det er trygt å si at karakterene i denne boken ikke er dydige, hardtarbeidende og selvoppofrende, men det er masse moro. Unggutten Jim leter etter skatter og blir blandet med pirater som den nådeløse Long John Silver.

12 september dyrekretsen


Den sveitsiske familien Robinson av Johann D. Wyss. (1812) Wysss bok har skillet fra å være den tidligste boka på denne listen. En familie er strandet på en øde øy ( heldigvis med et helt skips verdier av varer, slik at de kan pakke ut trehuset sitt med stil ) og må lære å takle sine nye omgivelser. Det er mye her for å holde naturelskere interessert, og en morsom lesning sammen med å se den elskede Disney-filmen.


Den lette prinsessen av George MacDonald. (1864) MacDonald var en skotsk forfatter som er mindre kjent på denne siden av Atlanterhavet. Det var mange valg for en MacDonald-bok, jeg valgte denne fordi du kan få en utgave illustrert av den elskede Maurice Sendak. En prinsesse, forbannet ved fødselen for ikke å ha tyngdekraft, tilbringer dagene sine til å flyte til hun oppdager at tyngdekraften bare kommer tilbake når hun er i vannet. Prøve Prinsessen og nissen eller Den gylne nøkkelen neste.


Jungelboken av Rudyard Kipling. (1894) Kiplings verk er en samling originale fabler inspirert av forfatterens barndom i India. Hvert kapittel er sitt eget spennende eventyr. Historiene gjør fantastiske høytlesninger. Kipling skrev også The Second Jungle Book, som har mer Mowgli ( gutten som ble oppvokst av ulver ) historier enn den første. Versjonen jeg har lenket til har morsomme illustrasjoner og flotte interaktive 3D-elementer som spinnere og utfellbare kart.


Den mystiske øya av Jules Verne. (1874) Jeg hadde vanskelig for å velge Verne-boken. Alle er veldig spennende, spennende eventyr. Jeg valgte The Mysterious Island hovedsakelig fordi den er mindre kjent enn Tjue tusen ligaer under havet (det er også en slags oppfølger til denne romanen) og Rundt om i verden på åtti dager . En gjeng med karakterer flykter fra et borgerkrigsfengsel via luftballong og befinner seg strandet på en øy der rare ting skjer. Science fiction fans vil elske det. Merk at filmen av 20 000 ligaer under havet inneholder scener fra Den mystiske øya .

Har du lest noen av disse bøkene med barna dine? Hva er favorittene dine fra 1800-tallet?

Besøk mine andre innlegg i denne serien:

Del Med Vennene Dine: