Klassiske barnebøker fra tiåret: 1980-tallet

Rekk opp hånden hvis du vokste opp med å lese barnebøker fra 1980-tallet!1980-tallet var som et helt fantastisk tiår, fyr.

Jeg er veldig fornøyd med denne listen over 20. århundre klassiske barnebøker fra 1980-tallet, selv om bruken av begrepet 'klassisk' blir mer og mer mistenkelig når vi nærmer oss det 21. århundre. Jeg inkluderte en blanding av mindre kjente bøker fra 1980-tallet pluss en håndfull klassikere du kanskje har hørt om, men som ennå ikke har lest.

Barn

Jeg er også glad for at jeg klarte å kuratere en bokliste med noen få klassiske bøker som er ganske passende for yngre publikum, både på lesenivå og fagstoff. Jeg tror det er noe for alle på denne listen! (Merk: bokomslag og titler er tilknyttede lenker.)

19 mars dyrekretsen

10 klassiske bøker fra 1980-tallet:


The People Could Fly: American Black Folktales . (1985) Jeg liker å finne novellesamlinger som skal tas med på disse listene. Den feirede barneforfatteren Virginia Hamilton satte sammen denne fantastiske samlingen av Black American Folktales. Det er flere kategorier av historier som spenner fra dyre-trickster-historier, historier om det overnaturlige og slavehistorier om frihet. På slutten av hver novelle inkluderer Hamilton notatene om historien og dialekten.


Kjære Mr. Henshaw av Beverly Cleary. (1983) Jeg er flau over å si at da jeg var liten, leste jeg ikke denne boken fordi den led av det jeg anså for å være en veldig kjedelig tittel. Mitt tap! Gjennom brev og dagbokoppføringer adressert til favorittforfatteren hans, arbeider Leigh Botts gjennom sine følelser om foreldrenes skilsmisse, får venner på en ny skole og den mystiske lunsjtyven. En av de mest tiltalende sidene ved denne boken er at Cleary formidler den komplekse og presserende stemmen til en 11 år gammel gutt. Epistolære romaner for barn er sjeldne, og denne er utmerket lesbar.


Wayside School faller ned av Louis Sachar. (1989) Fra den begavede forfatteren av Hull , dette er en publikum gledelig, vittig bok som du ikke bør passere over. Det er 30 historier for de 30 etasjene på sprø Wayside School. Hvert kapittel er en selvstendig, smart vits. Både barn som elsker det dumme og latterlige, og foreldre som setter pris på velskrevne, humoristiske bøker, vil finne noe å sjarmere dem. Dette er den andre boka i serien.


Nummer stjernene . (1989) En overbevisende og rørende roman av Lois Lowry, som ble satt under andre verdenskrig. Å finne aldersrelaterte bøker om tøffe emner er en velsignelse for foreldre og lærere. I 1943, Danmark, 10 år gamle Annemarie og hennes familie risikerer livet for å hjelpe sine jødiske venner å unnslippe nazistene.


Howl’s Moving Castle . (1986) Avdøde Diana Wynne Jones skrev massevis av fantasyromaner, og du kjenner kanskje tittelen på denne fordi den ble gjort til en vellykket animasjonsfilm. Imidlertid er det en så fengende bok, ikke begrens deg til den også utmerkede filmversjonen. Unge Sophie blir forvandlet til en gammel kvinne av The Witch of Waste, og den eneste måten å bryte trollformelen på er å oppsøke trollmannshylet i hans bisarre bevegelige slott.

3535 nummer


The Whipping Boy av Sid Fleishman. (1987) Det flotte med The Whipping Boy er at det er en Newbery-vinner som er veldig lesbar for de barna som leser tidlige kapittelbøker. I dette morsomme og fartsfylte eventyret fungerer Jemmy som palasspiskende gutt, og mottar straffene som er ment for en bortskjemt, bratty prins. Når prins Brat bestemmer seg for å stikke av, følger Jemmy etter og de to blir fanget av skurker som blir lurt til å tro at Jemmy er den virkelige prinsen. I forsøket på å unnslippe skurkene lærer begge guttene mye om hverandre.


Slottet på loftet av Elizabeth Winthrop. (1985) Som barn elsket jeg denne boka om et miniatyrslott som ble levende. Williams husholderske, fru Phillips, gir ham et modellslottesett, men ting går galt når fru Phillips blir krympet ned til slottets størrelse og William må krympe seg ned for å redde henne. Drager, trollmenn, magiske skoger og riddere gjør dette til en fantastisk fantasy-oppgave barn vil elske.


The Agony of Alice av Phyllis Reynolds Naylor. (1985) Dette er den første boka i den lange Alice-serien og er en fantastisk bok for jenter mellom ( og gutter også! ) lære å navigere i det forræderiske vannet som fører til voksen alder. Moderløs Alice er omgitt av menn hjemme og vil ha et kvinnelig forbilde. Hun håper en glamorøs lærer vil fylle stillingen. Det hun lærer i stedet er at mennesker er mye mer enn overflatenes utseende. I denne første boken er Alice en sjetteklasse, men hun vokser opp i løpet av serien ( mer enn 20 bøker ). Du kjenner kanskje igjen Naylor som forfatter av Shiloh .


Bills nye Frock . (1989) Jeg innrømmer at jeg er en suger for bøker som får barna til å tenke på kjønnsroller. Denne boken fra British Children’s Laureate, Anne Fine, fra 1980-tallet, gjør nettopp det. Bill våkner en morgen for å finne ut at han har blitt til en jente. Å være ung gutt er han naturlig forferdet! Men Bill lærer en ting eller to om hvordan andre behandler ham annerledes når de ser en jente i stedet for en gutt foran seg. Denne tidlige kapittelboken vil få barna til å tenke og få dem til å le høyt.


Krigshest av Michael Morpurgo. (1982) For barn i alderen 8 år og oppover som liker historisk fiksjon, er dette en veldig interessant og rørende bok om en gutt ved navn Albert hvis hest, Joey, blir tatt i bruk under første verdenskrig. Mens Joey opplever krigens gru, verver Albert seg for å finne sin elskede hest. Hvis du ikke har funnet ut av det, har denne boken et sterkt antikrigsbudskap. Jeg tror det ville få en flott familie til å lese høyt.

Hva er dine favoritt klassiske bøker fra 1980-tallet for barn?

Besøk mine andre innlegg i denne serien:

Klassiske barn

Del Med Vennene Dine: