Faglitteraturbøker for ungdomsskolen for å inspirere kritisk tenking!

Hva er noen gode sakprosabøker for ungdomsskolen? Svaret på dette spørsmålet ligger i å vite hva din spesielle 9-13-åring liker å lese, og hvilke emner de er interessert i. En flott sakprosabok vil inspirere ungdomsskolen til å fordype seg i emnet og sende dem til biblioteket for å finne flere bøker om emnet. Og viktigere, en god sakprosabok vil lære ungdomsskoler å være kritiske tenkere og lesere.Liste over fagbok for ungdomsskolebarn

Sakprosabøkene på denne listen er ment å appellere til et bredt spekter av lesere. Noen er rettet mot barn som virkelig ikke vil lese en lang, historisk fortelling. Andre er mer skrevet som romaner, og noen er veldig vitenskapelige. Det er mitt håp at det er noe for alle på denne listen, men bla ned til bunnen av listen for å finne lenker til flere av faglitterære boklister. (Merk: bokomslag og titler er tilknyttede lenker.)

Fault Lines in the Constitution en sakprosabok for ungdomsskolebarn
Feillinjer i grunnloven: Framerne, deres kamper og feilene som påvirker oss i dag av Cynthia og Sanford Levinson. Denne boka er skrevet for elever i mellomklassen, men ærlig talt lærte jeg like mye som de vil. Dette fryktløse blikket på grunnloven er så fascinerende. Dessverre har dette landet en tendens til å opprettholde grunnloven som en slags feilfri bibel, men denne teksten vil lære barna ikke bare å se og diskutere dens ufullkommenheter og tenke kritisk på sin rolle som et styrende dokument, men å være gjennomtenkte og aktive borgere .

Finne mer anbefalte bøker om valg og stemmegivning her.

Quilts of Gee
The Quilts of Gee’s Bend av Susan Goldman Rubin. Lær barna dine om hvordan afroamerikanere registrerte historien, historiene og kulturen i dyner! I tillegg er fotografiene helt nydelige. Jeg tror jeg kan bruke for mye ordet 'fascinerende' på denne boklisten, men det gjelder absolutt denne boken!

24 august dyrekretsen

Rising Water bokomslag
Rising Water: The Story of the Thai Cave Rescue av Marc Aronson. Preteens kan være kjent med de siste nyhetshistoriene om guttefotballaget fanget i en hule i Thailand. Denne boken forteller levende om de opprivende detaljene i redningen. I det siste kapitlet dokumenterte Aronson sin journalistikk og hvordan det er hull i informasjonen som var tilgjengelig for ham. Det er en flott ting for barna å tenke på, slik at de kan være kritiske lesere av sakprosabøker.

Spooked sakprosabok for ungdomsskolen
Spooked !: How a Radio Broadcast and The War of the Worlds Sparked the 1938 Invasion of America av Gail Jarrow. Jeg tror ungdomsskolebarn vil bli nittet når de leser historien om hvordan en radiosending overbeviste publikum om at USA ble angrepet av romvesener. Men enda mer enn det, dykker Jarrow dypt inn i mediedekningen av radioangrepet, og boka vil utløse en livlig diskusjon om parallellene med 'falske nyheter' i dag.

Muren av Peter Sis
Muren: vokser opp bak jernteppet av Peter Sís. Selv om denne memoaren er strukturert mer som en bildebok enn en full lengdebok, vil formatet trekke motvillige lesere så vel som glupske studenter av kultur- og sosialhistorie. Noen ganger er det rart å tenke på hvordan jernteppet spilte en så stor rolle i det globale landskapet da jeg vokste opp, og nå har det trukket seg tilbake fra vår bevissthet. Sís illustrasjoner gir mye å se på, og hans klare og konsise tekst vil gi studentene i historien en grunnleggende om å bo i et kommunistisk land fra det 20. århundre.

Ikke så annerledes å lære ungdomsskolebarn om å leve med funksjonshemming
Ikke så annerledes: Hva du virkelig vil spørre om å ha en funksjonshemning av Shane Burcaw. Burcaw lever med ryggmuskelatrofi, og i denne boka tar han opp spørsmål både små og store om hvordan livet hans er som en funksjonshemmet person. Det er faktisk en bildebok rettet mot elementære barn, men med tanke på at et flertall av ungdomsskolebarn kan ha de samme ubesvarte spørsmålene om å leve med funksjonsnedsettelse som yngre barn, anbefaler jeg det for begge aldersgrupper. En forfatternotat gir også detaljert informasjon. Ungdommer på ungdomsskolen i alderen 13 år og oppover kan glede seg over Burcaws YA-memoarer, Ler av mitt mareritt .


Life on Surtsey: Islands Upstart Island av Loree Griffin Burns er en tittel fra de store Scientists in the Field-serien av vitenskapsfokuserte bøker. Det er et fascinerende blikk på hvordan livet utviklet seg på en helt ny øy opprettet av et vulkanutbrudd i 1963. Det vil være av spesiell interesse for ungdomsskolebarn som er interessert i jordvitenskap, evolusjon og geologi.


Aldri fanget, historien om Ona ​​Judge: George og Martha Washingtons modige slave som våget å løpe bort (Young Readers Edition) av Erica Armstrong Dunbar og Kathleen Van Cleve. Dunbar og Van Cleve har skrevet en ekstremt lesbar biografi som beskriver hvordan Ona Judges liv ville ha vært, hvordan Washingtons så på slaveri, hvordan de behandlet deres slaver og avgjørende, hvordan de forfulgte Judge etter at hun slapp. Denne boka er en øyeåpner for barn hvis utsikt over Washington ble dannet rundt kirsebærtre-myten. Visste du at Washington forsøkte å bryte sin egen flyktningelov for å fange dommer? Ikke akkurat bildet av en rettferdig og rettferdig leder. Når det er sagt, selv om forfatterens sympati helt klart ligger hos dommer, demoniserer ikke boken presidenten.


Det er opp til deg, Abe Lincoln av Leila og Tom Hirschfeld. Barn lei av det samme gamle sakprosaformatet? Prøv denne tittelen for størrelse! 10 kapitler dekker ti viktige øyeblikk fra Lincolns liv og hans avgjørelser rundt hver enkelt. Hvert kapittel er skrevet som om fortelleren snakker direkte til Honest Abe. Kapitlene diskuterer Lincolns tøffe avgjørelser, og deres følger med humor. Men til tross for tilsynelatende ærbødighet, kommer leseren med et vell av kunnskap om de alvorlige og komplekse problemene Lincoln møtte. Sterkt anbefalt.


Et svart hull er ikke et hull av Carolyn Cinami DeCristofano. Er tankene dine forvirret av konseptet med et svart hull? Er barna interessert i verdensrommet? For noen som meg, som har liten formell vitenskapelig bakgrunn, syntes jeg denne boken var utrolig tilgjengelig, og jeg ble sugd rett inn i den. ( Skjønner? ) Så interessant!

152 betydning


Druknet by: orkanen Katrina og New Orleans av Don Brown. Formattert som en grafisk roman, ser denne rørende boken på den fysiske ødeleggelsen av orkanen Katrina, så vel som den emosjonelle tollen for innbyggerne. Jeg elsker det grafiske romanformatet for motvillige lesere av sosial og politisk historie.


Jorden rundt av Matt Phelan er en fantastisk grafisk roman om tre forskjellige oppdagelsesreisende fra 1800-tallet, Thomas Stevens som bestemte seg for å sykle rundt i verden, Joshua Slocum, som var den første mannen som seilte verden rundt solo, og selvfølgelig den fryktløse Nellie Bly, en reporter som satte seg for å reise verden rundt på under 80 dager.


Turning 15 on the Road to Freedom: My Story of the Selma Voting Rights March er en tiltalende samtalestil førstepersonsfortelling av Lynda Blackmon Lowery, den yngste personen som marsjerer helt fra Selma til Montgomery. Lowery beskriver hennes opplevelse å bli fengslet ni ganger ( alt før fylte 15 år ) og slått på Bloody Sunday i Selma, Alabama. Det er en fantastisk historie, og jeg var faktisk ikke klar over hvor stor rolle tenåringer spilte i begivenhetene som ledet opp til stemmerettmarsjen. Lowery snakker direkte til barn og forteller dem at de har en stemme og kan være historikere akkurat som deg. En endelig referanse til høyesteretts avgjørelse fra 2013 og påstanden om at det ikke lenger eksisterer diskriminering, utfordrer leseren: 'Hvem som har stemmerett blir fortsatt avgjort i dag.' En suveren, må-lese bok.


Port Chicago 50: Disaster, Mutiny, and the Fight for Civil Rights avSteve Sheikinhandler om en lite kjent hendelse i 1944 der krig og borgerrettigheter kolliderte. 244 afroamerikanske soldater nektet å følge en kommando som de følte ville ha utsatt dem for unødvendig risiko. For deres standpunkt ble de siktet for mytteri. Sheinkins bok ser på hendelsen, hva som førte til mytteriet og hvor forskjellig de væpnede tjenestene behandlet de hvite og svarte soldatene. Fascinerende.

87 betydning


Ubeseiret: Jim Thorpe og Carlisle Indian Football Team av Steve Sheinkin. Dette er en sakprosabok om en av Amerikas store idrettsutøvere. Mange tenåringer er kanskje ikke ennå kjent med noen av Amerikas mer skammelige politikker fra fortiden, for eksempel den tvungne 'omskolering' av indianere til hvite skoler. Sheinkins bok introduserer barna til Jim Thorpes fascinerende liv og karriere uten sukkerbelegg regjeringene prøver å slette urfolks kultur. Anbefales på det sterkeste, spesielt for tenåringer som går på videregående skole med den hensikt å spille på et idrettslag!

Flere faglitterære boklister som vil interessere 9-13 åringer:

Del Med Vennene Dine: