Fantastiske indianske bildebøker for barn

Hvis du følger med boklistene mine du vet at jeg tror på kraften i barnebøker til å forandre verden 1) ved å åpne barns sinn for opplevelser som ikke er deres egne; og 2) ved å reflektere positive historier om seg selv og andre. Dessverre er ikke alle barn representert rettferdig og nøyaktig, eller i overflod i bildebøker. Historisk har indianske bildebøker vært få og langt mellom, og indianere har ikke bare vært underrepresentert i barnebøker, men ofte er representasjon rasistisk, enten gjennom stereotyping ( inkludert såkalte 'positive' bilder som den 'edle villmannen' ) eller ved åpenbare negative bilder.Indianer bildebøker for barn

Jeg tror ikke jeg er perfekt når det gjelder valg av lesestoff, men jeg prøver å lære og lytte til andre.

Mens jeg laget denne listen over indianske bildebøker valgte jeg bevisst bøker av innfødte forfattere. Det er på ingen måte en omfattende liste, men for foreldre og lærere som ennå ikke har gjort noe poeng av å oppsøke bildebøker med positive representasjoner av urfolk, håper jeg det vil være et godt utgangspunkt. Når du diskuterer disse bøkene med barna dine, oppfordrer jeg deg til ikke å merke karakterene som 'indianere' eller 'indianere', men av deres nasjon, for eksempel 'Cree' eller 'Lenape.'

For alle som ønsker å lære mer om representasjonen av amerikanske indianere i barnebøker, anbefaler jeg bloggen på det sterkeste Amerikanske indianere i barnelitteratur . Fru Reese tilbyr sine nøye analyser av både moderne og klassiske bøker.

Native American Board Books, fra 0 år og oppover

Little You en indianerbrett

Lille deg av Richard Van Camp er en søt tavlebok som er en øm, rimende kjærlighetshistorie fra mor og far til babyen deres.

Mer: Ta også en titt på Richard Van Camp Vi sang deg hjemme, og Velkomstsang for babyer .

Mitt hjerte fylles av lykke av Monique Gray Smith er en super søt og fantastisk tavlebok perfekt for babyen din eller smårollingen. Det er også en av få styrebøker med en indianerperson. Teksten feirer å finne lykke i hverdagshendelsene og glede, fargerike illustrasjoner.

Mer: Smith har en ny bok som kommer ut, Du holder meg oppe .

Vilde Bær av Julie Flett. En gutt og bestemoren samler blåbær i ordet. Underveis observerer de dyrelivet fra maur til elg til fugler. Den generelle følelsen er en rolig oppmerksomhet, og illustrasjonenes villedende enkelhet legger til den følelsen. Reserveteksten er på engelsk, men noen av ordene er ledsaget av deres Cree-ekvivalent. En ordliste og uttaleveiledning er inkludert.

Mer: Jeg elsker også Flett’s Vi teller alle: A Book of Cree Numbers .

Indianerbilder, fra 3 år og oppover


Stek brød av Kevin Noble Maillard, illustrert av Juana Martinez-Neal. Denne helt fantastiske og muntre boken er en feiring av yngelbrød og den er plassert i indianerfamiliekultur. Det hoppende, rytmiske verset forteller yngelbrødets historie, dets betydning i indianerlivet, hvordan det spises, nytes og hva det representerer. En sluttnotat forklarer sammenhengen nærmere. Sterkt anbefalt!

Thunder Boy Jr. av Sherman Alexie er både morsom og tankevekkende. Thunder Boy, Jr. ønsker at han hadde et normalt navn, som søsteren. Og det gjør han ikke som å bli kalt 'Little Thunder', som høres ut som en burp eller en fis. ' Han satser på å velge et nytt navn, kanskje et som gjenspeiler en av hans store prestasjoner. Til slutt legger han seg til et perfekt navn - et som både er hans eget og som fortsatt kobler ham til faren sin.

Takk til dyrene av Allen Sockabasin, illustrert av Rebekah Raye. Under hans Passamaquoddy-familiens flytting til vinterhuset i det landlige Maine, faller Little Zoo Sap av sleden. De lokale dyrene bryr seg om den redde gutten og holder ham varm. Da faren, Joo Tum, merker at sønnen er savnet, søker han bestemt etter gutten. Når han finner Little Zoo Sap, tar han seg tid til å takke hvert dyr for deres beskyttelse. Det var kanskje min favorittdel - at faren ikke bare hentet ungen sin og gikk - han var oppmerksom og takknemlig for dyrene!

Når Shadbush blomstrer av Carla Messinger og Susan Katz, illustrert av David Kanietakeron Fadden. En Lenape-jente reflekterer over hvordan hennes erfaringer gjennom sesongene ble speilet for generasjoner siden av hennes forfedre. Denne speilingen gjenspeiles i illustrasjonene. For eksempel tar en gruppe tradisjonelle Lenape-fisk fra kanoene sine på den ene siden, og en moderne Lenape-familie fanger fisk med moderne fiskestenger på den neste. Det jeg elsker med denne boken er at den ikke begrenser Lenape-tradisjonene til verken fortid eller nåtid, men viser at de kan eksistere i begge deler. Boken inneholder informative sluttnotater om Lenape-kulturen, samt orddefinisjoner.


Vi er takknemlige: Otsaliheliga av Traci Sorell. I Cherokee, otsaliheliga uttrykker takknemlighet. Forfatter Sorell, et medlem av Cherokee-nasjonen, tar leserne med på en reise gjennom årstidene og forteller om opplevelser å være takknemlige for. Reisen er både herlig og fredelig, og illustrasjonene viser det moderne Cherokee-livet. Som følge av den engelske teksten er sporadiske ord skrevet i Cherokee-pensum, sammen med en fonetisk stavemåte. Sluttnotatene er en ordliste og en fullstendig Cherokee-pensum. Denne boken er den perfekte høytlesningen i november - ikke gå glipp av denne spesielle feiringen av takknemlighet og fellesskap.


I My Anaana’s Amautik av Nadia Sammurtok, illustrert av Lenny Lishchenko. En inuit-pjokk forteller den fantastiske og fullstendig trøstende opplevelsen av å være innpakket i kosen til en amautik. Deres fortelling beskriver opplevelsen ved hjelp av sansespråk som hvordan det føles og lukter. En myk sprinkling av Inuktitut-ord gjennom hele teksten forbedrer, snarere enn forringer, opplevelsen ( ordliste inkludert ) og jeg antar at barnet ditt aldri vil tenke på det nordlige terrenget som frossent og kargt igjen.

Native American Picture Books, fra 5 år og oppover

The Water Walker av Joanne Robertson. Indianersamfunn var de første til å gjenkjenne hva mennesker gjorde med planeten, og har alltid spilt en avgjørende rolle i å øke bevisstheten om miljøet. Hver morgen hilser en bestemor i Ojibwe nibi ( vann ) med takknemlighet. Å vite at forurenset vann snart vil være en knapphet, hun og en gruppe kvinner begynner å vandre rundt de store innsjøene for å gjøre oppmerksom på viktigheten av rent vann. Det tar dem syv år å gå rundt innsjøene, men de gir seg ikke. Både teksten og illustrasjonene tilfører denne viktige historien søt humor.

6. aug stjernetegn

Jingle Dancer av Cynthia Leitich Smith, illustrert av Ying-Hwa Hu og Cornelius Van Wright. Jenna elsker å øve dansetrinnene sine mens hun ser på videoer av bestemoren sin som danser og lytter til klirrende lyd fra klyngene. Hun gleder seg til endelig å kunne være med på jingledansen på powwow, men bekymrer seg for at hun ikke vil ha akkurat riktig antall jingler til skjørtet. Dette er en hjertevarmende historie som feirer familie og tradisjon.

Saltypie: A Choctaw Journey from Darkness into Light av Tim Tingle, illustrert av Karen Clarkson, er basert på forfatterens erfaring med å flytte fra Oklahoma Choctaw-fylket til Pasadena, Texas. Når man ser bakover, forteller fortelleren sin opplevelse, da han var seks, og lærte at bestemoren var blind. Jeg elsker historien mellom generasjoner om en nær, varm familie, så vel som fortellerens beskrivelse av Choctaw-livet og den eksplisitte erkjennelsen i historiefortellingen om realitetene i det amerikanske indiske livet i motsetning til stereotypi. I tillegg er opprinnelsen til begrepet 'saltypie' fantastisk!

Krysser Bok Chitto av Tim Tingle, illustrert av Jeanne Rorex Bridges. Du vil gjøre det bra å søke etter flere bøker av Choctaw-forfatteren, Tim Tingle! En gripende historie i Mississippi før borgerkrigen der en Chocktaw-jente blir venn med en slaver gutt og til slutt hjelper familien til frihet. Det er en intens humanitet i karakterene i denne boka - mens jeg leste, følte jeg sterkt at karakterene var fullt forestilte individer, noe som kan være sjelden når jeg leser bildebøker.

Stjålne ord av Melanie Florence, illustrert av Gabrielle Grimard. Jeg ble litt tårevåt da jeg leste denne boka. (T hatt skjer med meg oftere enn du tror! ) En lykkelig ung jente som er hjemme fra skolen. Hun går sammen med bestefaren og spør ham om han kan fortelle henne Cree-ordet for 'bestefar'. Bestefaren hennes blir lei seg og forteller henne at han ikke vet det, og forteller henne om hvordan han, da han var gutt, ble ført til en hvit skole hvor han ikke fikk snakke sitt Cree-språk. Dagen etter bringer jenta hjem en introduksjon til Cree-boken og presenterer den for bestefaren som begynner å huske de stjålne ordene. Jeg synes imidlertid det er viktig at vi, til tross for den litt søte avslutningen, minner barna om at det ikke fjerner forbrytelsene fra det internatet gjorde mot bestefaren.

Mer: Tre bøker til som jeg likte om internatene som First Nation-barn ble tvunget til å delta på er Shin-chis kano , og Shi-shi-etko , begge av Nicola I. Campbell, og Da vi var alene av David Alexander Robertson.

Flere boklister med indianerhistorier:

Indianer (nordamerikanske) folkeeventyr ( ikke en perfekt liste - men jeg lærer og håper å revidere i fremtiden! )

Indianske middelklasse kapittelbøker

Del Med Vennene Dine: