Indianske folkeeventyr for barn - Skrevet av innfødte forfattere

Jeg fortsetter min bildeserie med folkeeventyr med indianere. Selv om jeg tittelen denne listen 'Indian American folktales', tror jeg det ville være mer riktig å si 'tradisjonelle historier' ( du kan rette meg i kommentarene ); Jeg har også begrenset denne listen til Nord-Amerika ( unntatt Mexico ).Bildebokliste over indianere

Mens november er indianarvsmåned, er det perfekte tidspunktet å dele disse folkeeventyrene med barna dine faktisk hele året.

Som jeg nevnte i innledningen min til Afrikanske folkeeventyr , disse bøkene er ikke erstatninger for moderne amerikansk-indiske historier. I tillegg er det viktig å minne barna om at urfolk i Nord-Amerika er en mangfoldig gruppe. Den ene stammens befolkning kan ikke byttes ut med en annen. Der det er mulig, har jeg angitt opprinnelsen til folkeeventyret som er omtalt i bildebøkene nedenfor.

For flere anbefalte historier, foreslår jeg nettstedet Amerikanske indianere i barnelitteratur . Fru Reese har en utmerket artikkel, ' Fortsett med forsiktighet: Bruk indianerfolkeeventyr i klasserommet. '

Som du kanskje forventer, handler de fleste av disse fortellingene om viktigheten av dyr og forbindelsen mellom mennesker og den naturlige verden. Mange av dem er også pourquoi-historier, en type historier om hvorfor ting er slik de er. Pourquoi-historier er vanlige i alle kulturer. Jeg er tydeligvis ikke ekspert på innfødt historiefortelling, og jeg ønsker dine kommentarer til disse bokvalgene, så vel som andre anbefalinger fra innfødte forfattere, velkommen.

(Merk: bokomslag og titler er tilknyttede lenker.)


Tasunka: En Lakota Horse Legend av Donald F. Montileaux. Strålende illustrasjoner fanger skjønnheten og bevegelsen til den fantastiske hesten i denne gjenfortellingen av en Lakota-legende. Legenden forteller at lenge før den hvite mannen dukket opp, temmet Lakota ville hestene og brakte velstand til folket. Men etter at de misbruker hestens kraft, tar Den store ånd dem bort i hundrevis av år. Boken inneholder ytterligere informasjon om hestens betydning for Lakota, samt tilleggsressurser. Tospråklig.


Chukfi Rabbit’s Big, Bad Bellyache av Greg Rodgers. (Choctaw) Jeg elsker absolutt trickster historier! Chukfi er super lat, og mens alle de andre dyrene går inn for å bygge fru Possum et nytt hus, tar Chukfi det på seg å unngå noe arbeid. Imidlertid ombestemmer han seg når han hører at det er mat å få, og mens alle andre jobber hjelper han seg til deilig smør. Som du kanskje forventer av en tradisjonell fortelling, blir Chukfi på ingen måte belønnet for sin latskap og grådighet! Mye moro.

engel nummer 46


En mann kalt ravn av Richard Van Camp. Van Camp har skrevet en samtidshistorie som trekker på tradisjonelle legender han hørte fra sine Dogrib-eldste. To brødre som misbruker en ravn blir konfrontert med en mann som forteller dem en historie om en mann som, i likhet med dem, mishandlet en ravn og ble forvandlet til en. Som ravn lærte han respekt for livet og å ta vare på andre som er i trøbbel, og noen ganger forvandlet han seg til en mann for å lære andre den samme leksjonen. På slutten av fortellingen er de en flott fjærhvirvel ... Nydelig kunstverk også!


Uglen og de to kaninene av Nadia Sammurtok. (Inuit) To kaninsøstre leker ute om kvelden, til tross for foreldrenes advarsler om å holde seg inne på grunn av faren for rovdyr. Deres bølle spill senker snart forsvaret og en ugle svømmer inn i håp om å fange middag. Uglen tar tak i begge kaninene, til tross for konas advarsel om ikke å være så grådig! Til slutt kan han ikke holde tak i dem begge, og de to kaninene slipper unna. Begge parter, kaniner og ugler har lært sin leksjon!


How Raven Got His Crooked Nose: An Alaskan Dena’ina Fable av Barbara J. Atwater & Ethan J. Atwater. (Dena’ina) En bestemor forteller en tradisjonell advarsel om ravnen, Chulyen. En morgen oppdager trickster-ravnen Chulyen at nesen mangler. En gammel kvinne har brukt den som et verktøy og har fått den til å bli bøyd. Han forvandler seg til et menneske, og prøver å finne og feste nesen på nytt, men klarer ikke å gjøre det før hans magiske transformasjon blekner og sitter fast med den skjeve nesen for alltid. Jeg elsker måten Dena'ina-ord blir brukt gjennom hele teksten, samt hvordan forfatterne innlemmer fakta om Dena'ina-kulturen. Ytterligere informasjon tilbys i ordlisten.


Hunter's Promise: An Abenaki Tale av Joseph Bruchac. (Wabanaki) En vinter blir en jeger forelsket i en mystisk kvinne som forsvinner når våren kommer med forespørselen om at han lover å huske henne. Neste vinter møtes de igjen, denne gangen blir kvinnen ledsaget av barnet sitt. Senere lurer sjefsdatteren ham til å glemme vinterfamilien, men bedraget hennes er ikke sterkt nok til jegerens løfte. En fantastisk historie som understreker viktigheten av å holde løfter og forbindelsen til naturen.


When Turtles Grew Feathers: A Tale from the Choctaw Nation av Tim Tingle. (Choctaw) Denne fortellingen vil minne barna om Aesops fabel, Skilpadden og haren. En skilpadde og en kalkun har litt kollisjon og en blanding resulterer i et ganske morsomt løp med en arrogant kanin.


Baby klapperslange av Te Ata og Lynn Moroney. (Chickasaw) Dette er en engasjerende tradisjonell Chickasaw-historie for førskolebarn om en klapperslange som endelig får sin skrangling. Problemet er at han trenger å lære å bruke den riktig og ikke bare for å skape litt ulykke. Foreldre vil håpe barna deres tar opp leksjonen om å lære selvkontroll og ansvar! Også tilgjengelig på spansk.


Hvordan jordegern fikk stripene sine av James Bruchac. (Øst) Dette er en morsom pourquoi-historie. Bragging Bear og Teasing Squirrel har en konkurranse. Bear insisterer på at han kan be solen ikke stige om morgenen, og ekorn insisterer på at han ikke kan. Når solen stiger opp og bjørnen ser dum ut foran de andre dyrene, tar han ut ydmykelsen på ekorn og forvandler ham til en kimpeunk med de skarpe klørne. Moralen: verken skryten eller teaseren vinner til slutt.


Rabbit’s Snow Dance av Joseph og James Bruchac (Iroquois) Jeg inkluderte denne fantastiske historien i våre favorittbøker fra 2011. New Kid elsket den og sang Rabbit's chant i ganske lang tid. Kanin utfører snødansen så mange ganger at snøen faller til den dekker trærne. Dessverre for Rabbit fører dette til et lite uhell som nå forklarer hvorfor halen ikke lenger er saftig lang.

Du finner flere bøker av innfødte forfattere på disse to listene:

gratis 5 terningkast


Flere folkeeventyr du vil elske:

Denne listen er selvfølgelig ufullstendig. Det er mange flere indianere folklore bildebøker der ute for å utforske og nyte med barna dine. Hvilke bøker vil du legge til? Vi elsker å få flere forslag.

Del Med Vennene Dine: