Familiekunnskap: Hvordan huske poesi med barn

[ Merknad fra Erica: I fjor begynte jeg med vilje å inkludere poesi i vårt daglige litteraturdiet. Jeg kan ikke understreke nok hvor mye det har beriket hverdagen vår. Jeg er så glad for at Amy of Sunlit Pages er tilbake denne måneden for å dele sin erfaring med å huske poesi med barna sine. Neste måned er National Poetry Month, den perfekte tiden for å starte en ny poesitradisjon. Når du har lest Amys tips, kan du sjekke ut våre 8 måter poesi gir glede i familielivet . ]Tips om hvordan du kan lære poesi med barn utenat. Stor familiekompetanse.

Hvordan huske poesi med barna

Hvis du hadde fortalt meg for et år siden at jeg skulle skrive et blogginnlegg om hvordan du lærte poesi utenat med barna dine, hadde jeg ledd. Mye.

Ikke fordi jeg ikke likte poesi. Jeg har fremdeles gode minner fra faren min å lese Robert Louis Stevensons 'The Swing' og Henry Wadsworth Longfellow's 'Paul Revere's Ride' da jeg var barn. Og mannen min vant i utgangspunktet hjertet mitt da han ga meg noen få originale dikt som forkynte sin udødelige kjærlighet (eller noe sånt). Men med mine egne barn virket poesi både vag og skremmende.

et år på et slott

Jeg kunne takle det hvis det var en historie fortalt i vers, men jeg visste ærlig talt ikke hva jeg skulle gjøre med en poesi samling . Hvilken interesse ville de ha for en haug med tilsynelatende frakoblede dikt?

Men da . . .Noe ga meg en skånsom dytting (Erica’s poesiutfordring fra i fjor; en podcast-episode om å lære Shakespeare utenat; en presentasjon om Shel Silverstein i sønnens første klasse), og jeg tenkte, Hmmmm. Ville barna like å høre på poesi? Ville de glede seg over å huske det? Ville jeg også glede meg over det? Svaret, som det viste seg, var et rungende ja.

Men først spørsmålet, Hvordan leser du poesi med små barn? Svaret er langt enklere enn jeg kunne ha forestilt meg og følger denne enkle syklusen: snu, velg, les; mine barn snu gjennom sidene, de velge et dikt, jeg lese det til dem.

Husk enkle dikt med barn.
Å hoppe rundt slik hjelper dem faktisk med å forstå ideen om at et dikt er et selvstendig verk og ikke nødvendigvis koblet på noen måte med det vi leste før eller det vi vil lese etter. Hvert dikt er annerledes og unikt. Noen er korte, andre er lange; noen rim, noen ikke; noen følger en forutsigbar måler, andre er mer frittflytende; og de kan være morsomme, lærerike, alvorlige, dumme eller kontemplative.En gang jeg så hvor mye barna mine elsket å høre på poesi, var det neste naturlige trinnet å huske en. Det første diktet var en slik suksess at vi husket et annet utenat. Nå, flere måneder senere, er barna mine de som minner meg: 'La oss si diktet vårt!' og spør: 'Hvilken skal vi huske neste?'

Min spådom for hvordan barna mine ville reagere på poesi var helt feil. Hvis du har lekt med ideen om å huske et dikt sammen som en familie, kan jeg forsikre deg om at det er enkelt og morsomt. Her er syv tips vi har lært de siste månedene:

Syng sangerHvis du synger for barnet ditt, introduserer du ham / henne allerede til den fantastiske poesiens verden. Tekster har en naturlig tråkkfrekvens og rytme som barn elsker, og det å være sammenkoblet med en melodi gjør det lettere for barna å huske dem.

Lese og huske poesi med barn.

Start med noe grunnleggende og enkelt

Ingenting vil skremme barna raskere enn å få dem til å huske noe veldig abstrakt og sofistikert. Velg noe med en forutsigbar meter som rimer. Erica vil hate meg for å si det, men Dr. Seuss ville være en god kilde til et første dikt. [ Merknad fra Erica: Ha, ha! Hvis du elsker Dr. Seuss, prøv det. ]

Velg et dikt de elsker

Det aller første diktet vi offisielt lærte var 'Spaghetti, Spaghetti' av Shel Silverstein. Jeg valgte det fordi det var kort og beskrivende. Men stort sett valgte jeg det fordi det var morsomt. Ingen av barna mine kan si den siste linjen uten å knekke. For å bli elsket trenger ikke et dikt være morsomt. Imidlertid, det gjør må slå den rette akkorden. Mer enn andre sjangere handler poesi om å koble seg til ordene på et følelsesmessig nivå. Du kan fortelle om noen få repetisjoner om det treffer sitt preg eller ikke. Og hvis den ikke gjør det, er det ikke så farlig. Bare velg noe annet.

16 feb stjernetegn

Se på usannsynlige steder

Det perfekte diktet er kanskje ikke i den Best-Loved Children's Poems-antologien. Mange billedbøker blir fortalt i vers, så det kan være lurt å velge noen strofer fra favoritthistorien din (eller takle det hele, hvis du er ambisiøs) og huske det. Sanger, som nevnt ovenfor, er en annen stor kilde til poesi. Eller vi har også funnet noen flotte dikt gjemt i en lengre historie (jeg har lenge vært fristet til å la barna mine huske Oompa-Loompas sang om farene ved TV i Charlie og sjokoladefabrikken ).

Poesibøker med flotte dikt å huske

Vis på et synlig sted

Når du har valgt det du vil huske, kan du skrive det opp og legge det ut på et synlig sted. For oss er det på veggen rett ved kjøkkenbordet. Dette kan være den største nøkkelen til å lære det faktisk. Fordi det er der, vil du huske å øve på det. Det er også flott for barn som kan lese, fordi de selv leser gjennom det noen ganger mens de spiser frokosten uten å være klar over det. Og til slutt er det ekstremt nyttig for deg som forelder, fordi det er lett å se litt på det hvis du glemmer et ord når du sier det til barna dine.

Resitere hele greia og deretter bryte den ned

Her er vår rutine for å lære et dikt: Jeg resiterer hele diktet så uttrykkelig som mulig. Så bryter vi det ned til bare et par linjer. Jeg sier det lille segmentet tre ganger på rad og inviterer dem til å bli med meg og prøve det. Det spiller ingen rolle om de får alle ordene eller ikke. Så spør jeg: 'Vil noen prøve det alene?' Noen ganger vil noen og noen ganger ikke, men det er vanligvis slutten på øvelsen vår for det øyeblikket. Senere på dagen (eller neste dag) prøver vi igjen og følger i utgangspunktet de samme trinnene.

Bruk håndbevegelser

Jeg kunne tatt med dette med tipset ovenfor, men jeg synes det fortjener sin egen spesielle plass. Spesielt for yngre barn er det ekstremt nyttig for dem å ha en måte å forankre ordene i deres minne, og å bruke hendene er en perfekt måte å gjøre det på. Det spiller ingen rolle om du finner den perfekte måten å vise 'sving' eller 'løping' eller 'natt', så lenge du er konsekvent og bruker samme gest hver gang.

Flotte poesibøker

Vi er fortsatt veldig mye i utforskningsfasen, men her er noen av våre favorittpoesiantologier til dags dato: (Merk: titler er tilknyttede lenker.)

17 november tegn

I løpet av bare noen få måneder har poesi blitt en viktig del av familiekulturen vår. Det gjør mitt hjerte bra å høre guttene mine be om 'bare en til' eller å høre de små stemmene deres resitere disse tidstestede ordene. Har familien din et favorittdikt? Jeg vil gjerne høre om det!

Amy portrett beskåret 1Amy er en ivrig leser og mor til fire ramponerte gutter. Hennes livsmål er å gjøre dem så besatt av bøker som hun er. (Etter å ha sett mange titalls bøker spredt over hele huset hennes, har hun hatt suksess så langt.) Hun blogger på Solbelyste sider der hun skriver om en rekke bøker - fra det hun for tiden leser til barna sine favorittbildebøker.

Husker poesi med barn. Morsom familiekompetanse.

Del Med Vennene Dine: