Finn Ut Antall Engel

Fox and Geese: A Traditional Abstract Strategy Game

Visste du at du spiller abstrakt strategispill som Fox og Geese er med på å bygge ferdigheter som er nødvendige for å lykkes i STEM-fag? Det er riktig. Du kan holde barna opptatt, ha det gøy og føle seg med rette selvtilfreds når du vet at du hjelper dem med å forberede seg på fremtidig akademisk suksess. Vinn-vinn-vinn-vinn!Fox og gjess spillet

Barna mine og jeg har hatt det storslått å spille dette Fox and Geese-spillet, som høres ut som om det ville være en variant på et tag-spill, men faktisk er et tradisjonelt abstrakt strategisk brettspill fra Nord-Europa. Barnas ben får trening under merket, men minne dem på at hjernen er en muskel og den trenger trening også! Fox og gjess utøver følgende ferdigheter i barnas hjerner:

betydningen av 34
 • Observasjon
 • Konsentrasjon
 • Hukommelse
 • Planlegger fremover og analyserer
 • Logikk og resonnement
 • Geometrisk forståelse (spesielt hvis du tegner ditt eget spillbrett)

Hvordan spille Fox og gjess

Hva trenger du:

 • 2 entusiastiske spillere
 • Et Fox and Geese-spillbrett. Last ned og skriv ut vår her , eller lag din egen for noen geometri tegning praksis. ( Bruk bildet ovenfor som en guide. )
 • 18 tokens: 17 i en farge, 1 i en annen farge. Du kan raide spillskapet ditt for tokens, eller bruke mynter eller andre små gjenstander.

Fox og gjess regler:

Mål: Reven har som mål å fjerne så mange gjess som mulig fra brettet, noe som gjør det umulig for gjessene å fange ham. Alternativt, hvis han beveger seg forbi gjessene til motsatt side av brettet, vinner han. Gjessene vinner hvis de lykkes med å fange reven så han ikke kan bevege seg.Plasser symbolene i åpningsposisjonene som vist på det øverste bildet.

Reven beveger seg først.

Reven kan bevege seg langs linjene i alle retninger.Hvis det er et tomt område langs streken umiddelbart etter gåsen, kan reven hoppe over gåsen. Påfølgende hopp er tillatt. Hoppede gjess fanges opp og fjernes fra brettet.

Gjess kan bevege seg fremover, sidelengs, diagonalt, men ikke bakover.

Gjess hopper kanskje ikke.Her er et eksempel på en fanget rev:

Rev og gjess spill med eksempel på at gjess vinner.

10 okt dyrekretsen

Variasjoner av rev og gjess:

Som alle tradisjonelle spill, kan du finne mange innspilte versjoner av reglene. Utfordre barna på å prøve følgende varianter og spør seg selv: 'Hvilke regler gir fordelen til reven og hvilke regler gir fordelen til gjessene?'

 • Lek med bare 13 gjess. (Dette var den opprinnelige versjonen av spillet, men flere gjess ble lagt til på et senere tidspunkt for å utjevne spillereglene.)
 • Gjessene kan bare bevege seg diagonalt og fremover, ikke sideveis eller bakover
 • Gjessene kan bevege seg i hvilken som helst retning (inkludert bakover).
 • Reven hopp en gås hvis han har muligheten. Hvis han ikke gjør det, blir en fanget gås satt i spill igjen, hvis mulig.
 • Gjessene beveger seg først.
 • Reven kan begynne fra hvilket som helst utgangspunkt.
 • Verken reven eller gjessene kan bevege seg diagonalt. Det kan hjelpe å tegne et nytt tavle uten diagonale linjer.

I bildet nedenfor, hvis reven starter øverst og gjessene nedenfra, vinner reven fordi ingen gjess kan bevege seg bakover for å fange ham.

Fox vinner reve- og gjessespillet

Se det i aksjon!

Historie om rev og gjess

Fox and Geese er et tradisjonelt kampspill med opprinnelse i Nord-Europa. Det er en variant på Halatafl, et norrønt vikingbrettspill, nevnt i tidlig islandsk sagalitteratur. Versjoner ble spilt over hele europeiske land og var vanlige opp gjennom 1800-tallet. En undersøkelse av tradisjonelle spill over hele verden tilbyr flere eksempler på spill der motstanderne har ujevnt antall tokens. ( Len Choa fra Thailand er et slikt eksempel.)

Mer abstrakte strategispill for å gjøre barna dine smarte og sassy:

Denne typen spill er fantastisk for STEAM ( Vitenskap, teknologi, ingeniørfag, kunst og matematikk ) læring og det var derfor jeg bidro med et nytt spill, 'Hare and Hounds', til STEAM Kids-boken. Lær mer om STEAM Kids-boken - ett helt år med fantastiske STEAM-prosjekter for barn!

dampaktiviteter for barnebok

Fox and Geese er et morsomt abstrakt strategispill fra Nord-Europa

Dette innlegget er en del av 28 dager med DAMP !

28 dager med damp

Del Med Vennene Dine: