Topp 10 mest inspirerende poesibøker

Det er noe unikt med poesi som gjør det til et tidløst uttrykksmedium - dets evne til å overskride alle menneskelige barrierer. Alt som ikke kan fritt uttalt mot, irettesettes i en sang eller uttrykkes i andre kunstformer, kan lett fanges opp i et dikt.Poesi bruker et språk som kan utfordre en tyrannisk hersker uten at diktatoren noen gang vet at de var gjenstand for forfatteren. Gjennom poesi har status quos blitt utfordret, perspektiver blitt forskjøvet, og tabuemner har blitt fritt fremhevet.

Og i likhet med sanger er dikt også morsomme å lese, spesielt hvis forfatteren er en dyktig ordsmed med mestring av billedlig språk.

Nå har tusenvis av poesibøker blitt utgitt hittil, og det kan være ganske utfordrende å finne den rette for deg. Vi har laget en samling av de beste poesibøkene du kan vurdere å lese i 2020.

Innholdsfortegnelse

1. Soft Science av Franny Choi

Soft Science av Franny Choi

Soft Science prøver, som navnet antyder, å undersøke ideen om mykhet med hensyn til menneskeheten. Boken utforsker hvor vanskelig det er å opprettholde moral, verdier og idealer i en verden som stadig blir umenneskelig.

Soft Science dreier seg om en glitrende matrise av vitenskap, teknologi og poesi, ved å analysere virkningen av cyborgs og kunstig intelligens. Gjennom denne boka prøver Franny Choi å forhøre det menneskelige bevissthetsbegrepet og den uklare linjen som eksisterer mellom det bevisste og det ubevisste.

For en mer spennende lesing har forfatteren integrert en serie dikt kjent som Turing Test, for å hjelpe leseren bedre å forholde seg til temaet. Til slutt bemerker forfatteren at det knapt er mulig å bevare våre menneskelige identiteter i møte med kunstig intelligens og maskinautomatisering.

Kjøp på Amazon

2. Blood av Rachel McKibbens

Rachel McKibbens er en mester i muntlig poesi. Og selv om hun nesten utelukkende er kjent for sine kraftige liveopptredener, har Rachel også skåret ut en nisje for seg selv som en av de mest berømte poesibokforfatterne.

Hovedtemaene i Blud er mental helse og likestilling. Boken søker å gjenopprette håp til ofrene for kjønnsvold og andre former for overgrep i hjemmet som kan kjempe med traumer.

En av de beste tingene med Blud er bruk av metaforer og andre stilistiske enheter for å drive positiv energi. Som de fleste av Rachel McKibbens poesiverk, har språket som brukes i Blud de samme gjenklangseffektene som et stykke musikk, takket være innlemmelsen av rytmer og rim.

Kjøp på Amazon

3. Bright Dead Things av Ada Limón

Bright Dead Things av Ada Limón undersøker livets flyktige natur. Boken forsøker å utforske den spennende følelsen av å leve livet ditt med full overbevisning om at du vil forlate denne verden en dag.

Ada Limón snakker spesielt til de som gleder seg over å bygge identiteter som er ute av kontakt med deres realiteter. I boken kan du føle et massivt skifte i høyttalerens følelse av personlig verdi når hun reiser fra New York City til Kentucky på landsbygda.

Senere hendelser, som å miste en forelder og bli forelsket, hjelper henne med å omdefinere seg selv midt i kaoset og forvirringen i livet hennes.

Kjøp på Amazon

4. Oceanic av Aimee Nezhukumatathil

Dette er en annen utmerket poesibok som treffende fanger livets usikre natur. Oceanic av Aimee Nezhukumatathil tar en grundig analyse av en verden som er mettet med en dyp følelse av tap.

I motsetning til de fleste andre poesibøker som bare adresserer menneskeheten, tar Oceanic en mer universell tilnærming. Boken legger vekt på sammenkoblingen av de fysiske og åndelige rikene.

Kjærlighet (og mangelen på den) er det sentrale temaet i denne boka. Aimee Nezhukumatathil prøver å studere kjærligheten i alle dens forskjellige former, og sammenligne dens overflod med havets.

Aimees ærbødighet for universet ser at hun gir liv til et arr i C-seksjonen, Niagara Falls og farpingvin. Hun blander kunstnerisk hvert av disse tilsynelatende frakoblede temaene på en harmonisk måte, slik at de alle kan passe innenfor konteksten til hovedtemaet, som er kjærlighet.

Og gjennom hele boka fletter forfatteren sømløst inn andre emner, som f.eks meditasjon og foreldre.

Kjøp på Amazon

5. Magnetisk ekvator av Kaie Kellough

De fleste poesibøker tar leseren gjennom en nøktern oppdagelsesreise. Magnetic Equator av Kaie Kellough gjør det samme, men bruker en helt ny tilnærming.

I boken bruker forfatteren dikt som flyter mellom forskjellige omgivelser i Nord- og Sør-Amerika, alt på jakt etter selvidentitet. Diktene krysser forskjellige geografiske områder, som Guyana, Georgetown, de kanadiske prairiene, samt Amazonas regnskog og Atlanterhavet.

Magnetic Equator prøver å undersøke hvor dypt en person kan forbli viklet inn på de forskjellige stedene han reiser til og verdener han berører.

Kaie Kellough benytter seg av mange poesistiler og bilder som han hjelper leseren til å forstå de sentrale temaene i boka - migrasjon og hybriditet, etnisitet og geografiske forskjeller.

Kjøp på Amazon

6. After Party av Jana Prikryl

The After Party av Jana Prikryl

I likhet med den magnetiske ekvator utforsker After Party også forskjellige geografiske områder og epoker for å markere konfliktene i våre arvede identiteter.

Boken flytter innimellom mellom den kalde krigen i Sentral-Europa og dagens New York City. Det sammenligner også det gamle Roma med moderne forsteder og forklarer hvordan vi ofte griper med våre selvidentiteter når vår realitet endres.

After Party observerer at alle identitetsspenningene vi er vitne til i dag stammer fra vår manglende evne til å kommunisere og kommunisere effektivt med hverandre. Og at vi ikke kan kommunisere med andre hvis vi forblir fremmede for oss selv.

Boken har en seksjon med sammenkoblede dikt som lar deg pause og meditere. Av og til vever forfatteren humor for å prøve å drive sitt dype budskap på en ganske lett måte.

Kjøp på Amazon

7. Bygg deg en båt av Camonghne Felix

Build Yourself a Boat er dikt om vår familiens opprinnelse og arv, og hvordan de former vår identitet og fremtid.

Boken tar en altomfattende analyse av familieenheten. Den undersøker det gode og det dårlige med familien og kvinnens rolle, så vel som våre overlevelsesinstinkter og dødens uunngåelige. Build Yourself a Boat fokuserer spesielt på svart kvinnelig identitet.

Det garanterer å nevne at Camonghne Felix er en modig kvinne som fortsatte å knuse glastaket til tross for mange hindringer som holdt henne tilbake. Så det kunne ikke være en bedre forfatter å fortelle historien om å vokse gjennom livets vrak.

Kjøp på Amazon

8. Da min bror var aztekere av Natalie Diaz

Denne poesiboken av Natalie Diaz reiser leseren gjennom hennes personlige refleksjoner om sin bror som kjempet mot metadonavhengighet. Diaz tar også en spasertur nedover minnefeltet og prøver å gjenskape barndomsopplevelsene sine som lever et liv med reservasjon og løsrivelse.

Natalie bruker mestring på poetisk språk for å male broren sin som en gudaktig figur som kan være både fantastisk og skremmende når han blir overveldet av meth.

Hun reflekterer også over den evige undertrykkelse og fetisjisering av indianere i det moderne amerikanske samfunnet. I boka blir leseren introdusert for urfolkssamfunnets kamp for å forfølge romantikk og erotikk oppfyllelse .

Hvis du liker poesi om familiær kjærlighet og engasjement, er When My Brother Was a Aztec av Natalie Diaz boken for deg.

Kjøp på Amazon

9. Life on Mars av Tracy K. Smith

Livet på Mars lever noe opp til tittelen. Boken utforsker den menneskelige forståelsen av rommet ved å ta signaler fra tidligere romforskninger og andre populært holdede forestillinger om det utenomjordiske riket.

Tracy forteller de fleste av historiene gjennom sin far som en gang jobbet på Hubble Space Telescope før hans død. Diktene svinger over temaene science fiction, interplanetære reiser, popkultur og personlig sorg, med mange hentydninger til David Bowie.

Hele boka er imidlertid ikke fokusert på abstraktområdet. Andre emner den berører inkluderer miljøforringelse, politiske kontroverser og hatforbrytelser.

I Life on Mars prøver Tracy K. Smith å fange sammenkoblingen mellom universet og planetsystemet. Hun bruker farens død for å forklare at sorgen påvirker oss utover et personlig nivå.

Kjøp på Amazon

10. The Essential Rumi, ny utvidet utgave av Jalal al-Din Rumi

The Essential Rumi

Jalal al-Din Rumi er en av tidenes bestselgende diktere. Han har en solid forankring i åndelighet, den samme som gjenklang gjennom de fleste av poesibøkene hans.

Det nødvendige Rumi er rik på dyp åndelighet, og vil få deg til å reflektere deg selv og koble deg til din høyere kraft igjen. En annen ting som gjør det verdt å lese er at forfatteren ikke har begrenset seg til sin religion.

Selv om han er muslim, tar boken en bred tilnærming til åndelighet. Emner som kjærlighet blir også passende fanget i The Essential Rumi .

Hvis du er interessert i alt åndelighet, fra meditasjon til kontemplasjon og filosofi, deretter The Essential Rumi er boka for deg.

Kjøp på Amazon

688 nummer

Konklusjon

Å finne en diktbok som er både inspirerende og underholdende er ikke en tur i parken. De 10 beste bøkene vi har gjennomgått her, leverer imidlertid begge sider. Ikke bare er språket som er fengende, men de underliggende temaene blir fremhevet på en nøktern måte.

Del Med Vennene Dine: